Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Byl v Číně. No a co?

Fotografie: Kudy do Sečuanu, prosím? (Paroubek na Velké zdi.) Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Kudy do Sečuanu, prosím? (Paroubek na Velké zdi.) Foto ČTK • Autor: Respekt

Bylo to narychlo a bylo to zbytečné a nepomohly ani rady komunistických znalců. Výprava premiéra do bájné Číny nic konkrétního nepřinesla. Ani nemohla.

Jezdit za obchodem do Číny je dnes pro šéfy vlád a států běžnou rutinou. Gerhard Schröder si s sebou do Pekingu loni na podzim vzal třicítku vrcholných manažerů velkých firem a celá delegace se se slávou vrátila s kontrakty za bratru miliardu dolarů. Jacquese Chiraca provázelo také několik desítek špičkových podnikatelů a obchodní výsledek byl ještě lepší – čtyři miliardy eur. Jiří Paroubek se vypravil do Číny doprovázen šesticí narychlo oslovených podnikatelů a nedovezl nic.

Cesta českého premiéra, která má podle jeho prohlášení vytvořit z Česka základnu čínského podnikání v Evropské unii, se skutečně chystala hodně narychlo. Premiér si totiž po svém nástupu do úřadu pekingský výlet jednoduše na poslední chvíli přišpendlil k dávno naplánované oficiální návštěvě Japonska.

Podnikatelskou část delegace zajišťovala Hospodářská komora a to podle slov svých představitelů „v šibeničním termínu“ a se značně omezenými možnostmi. „Normálně míváme na přípravu tři měsíce, tentokrát to byly dvě nebo tři neděle,“ říká Ivan Voleš, který měl péči o podnikatele na starosti. Na podnikatelskou sekci zbylo v třicetičlenné výpravě sedm míst. Víc kapacita vládního TU-154 nedovolovala. „Je to daleko, muselo se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].