Často hledáte, jak…
Obálka vydání 26/2005
26/2005 • 26. 6. – 3. 7. 2005

2005/26

Editorial

Editorial

Marek Švehla

Dámy a pánové,

v tomto čísle bych vás rád upozornil na
zprávu našeho reportéra z Íránu, ke kterému se po právě skončených volbách obrací všeobecná pozornost. Z další nabídky bych podtrhl komentář o odchodu policejního prezidenta – kroku, který by mohl přinést tolik potřebné změny v našem hodně zdiskreditovaném policejním sboru. Obšírněji se věnujeme i kariéře jednoho z našich nejbohatších spoluobčanů Radovana Krejčíře, toho času na útěku před spravedlností, a otázce, proč jeden z nejbohatších mužů planety Bill Gates zradil čínské bloggery. Milovníky dostatečně šílených otázek pak odkazuji na str. 19, kde se například dozví i to, proč drogoví dealeři – přestože vydělávají spoustu peněz – žijí u svých matek.

Nerušené čtení přeje

Domov

Připomeňme si

Silvie Lauder

Českou sociální demokracii nedobrovolně opustil muž, který jí často v průběhu třinácti let, kdy byl jejím členem, příliš dobrou reklamu nedělal. Stalo se to minulý čtvrtek po boji znesvářených skupin v mostecké okresní organizaci. Tím vyděděncem je člen Levicové frakce Josef Hojdar.

Divoká jízda Radovana K.

Marek Pokorný

Koncem května proběhla v restauraci Zámeček v Českém Těšíně velká sláva, kterou korunoval ohňostroj: po osmnácti letech od maturity se tu sešlo 29 absolventů gymnázia na místní Frýdecké ulici. Sraz proběhl poklidně – nikdo ještě netušil, že se jeden z nich o pouhý měsíc později stane nejhledanějším mužem v Česku a jeho útěk přiměje k demisi policejního prezidenta

Vítejte v nové Homeless reality show

Jan Kovalík

Škrtnou Prahu z UNESCO?

Silvie Lauder

Podnikateli Sebastianu Pawlowskému nezačalo léto tak, jak si představoval. Vysněný dům u Karlova mostu, jehož stavbou se chtěl natrvalo podepsat na tvář Prahy, zhatilo jedno strohé ministerské ne. A to chvíli potom, co sehnal od městských úředníků veškerý potřebný souhlas. Něco takového samozřejmě zabolí. Naopak v táboře protivníků, kde jsou památkáři i obyčejní milovníci Prahy, vzbudil verdikt nadšení. Nejen proto, že díky němu zůstane v pražské památkové rezervaci jedno zákoutí stejně prázdné a otevřené, jak bylo po celé věky. Navíc se tím prý oddálilo nebezpečí, které Praze hrozí: že ji totiž pařížská centrála UNESCO kvůli necitlivým zásahům do srdce města vyškrtne ze seznamu světového kulturního dědictví. „Ale jde o krásné místo a hodně peněz,“ komentuje skepticky Pawlowského prohru expert z Národního památkového ústavu Josef Štulc. „Mám obavu, že se investor nevzdá.“ Samotný stavitel pobývá v těchto dnech na Světové výstavě v Japonsku a výrok ministra kultury nekomentoval.

Hrůza, nemocnici prý vede řezník

Markéta Pilátová

Osamění generála Pernického

Jaroslav Spurný

Komentáře

Baterie pro chytrý prach

Josef Greš

Hojdar a veřejný zájem

Marek Švehla

Írán si zvolil táliba

Zbyněk Petráček

Svoboda a cenzor Gates

Marek Švehla

Počítačoví nadšenci z půlky devadesátých let se mýlili. Internet není mocným lékem proti diktátorům, není nekontrolovatelným prostorem svobodných informací. Pokud by dnes v Česku nadále vládli komunisti, mohli bychom si sice číst německé noviny, nikoli ale Tigridovo Svědectví. Mohli bychom debatovat o feminismu na amerických webových fórech, ale ne na domácí síti o tom, jak rudé svrhnout. Husákovi pohrobci by stejně, jako to dnes dělají despotové v dalších státech světa, dokázali najít způsob, jak internet podrobit svému dohledu a trestat projevy svobody. Od předminulého týdne ale víme, že se jim nabídl nečekaný pomocník: firma, která celý ten báječný svět internetové svobody podstatnou měrou rozbíhala a kterou má dnes většina z nás na svém psacím stole – Gatesův Microsoft.

Ve hvězdách

Petr Třešňák

Konec grosstapa

Jaroslav Spurný

Konec policejního prezidenta Jiřího Koláře je navýsost symbolický. Šéf zdejších strážců zákona odchází kvůli podezření, že příslušníky jeho elitní protikorupční jednotky uplatil zatčený boháč, aby mu doslova před objektivy kamer dovolili uprchnout. Tak smutně skončila vláda muže, za jehož sedmiletého angažmá kleslo renomé policie na dno. Veřejnost ji považuje za neschopnou a zkorumpovanou instituci, jejíž část nepokrytě slouží mocným. Pád jednoho z hlavních tvůrců tohoto marasmu by mohl být začátkem zásadních změn.