Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Škrtnou Prahu z UNESCO?

Podnikateli Sebastianu Pawlowskému nezačalo léto tak, jak si představoval. Vysněný dům u Karlova mostu, jehož stavbou se chtěl natrvalo podepsat na tvář Prahy, zhatilo jedno strohé ministerské ne. A to chvíli potom, co sehnal od městských úředníků veškerý potřebný souhlas. Něco takového samozřejmě zabolí. Naopak v táboře protivníků, kde jsou památkáři i obyčejní milovníci Prahy, vzbudil verdikt nadšení. Nejen proto, že díky němu zůstane v pražské památkové rezervaci jedno zákoutí stejně prázdné a otevřené, jak bylo po celé věky. Navíc se tím prý oddálilo nebezpečí, které Praze hrozí: že ji totiž pařížská centrála UNESCO kvůli necitlivým zásahům do srdce města vyškrtne ze seznamu světového kulturního dědictví. „Ale jde o krásné místo a hodně peněz,“ komentuje skepticky Pawlowského prohru expert z Národního památkového ústavu Josef Štulc. „Mám obavu, že se investor nevzdá.“ Samotný stavitel pobývá v těchto dnech na Světové výstavě v Japonsku a výrok ministra kultury nekomentoval.

Podnikateli Sebastianu Pawlowskému nezačalo léto tak, jak si představoval. Vysněný dům u Karlova mostu, jehož stavbou se chtěl natrvalo podepsat na tvář Prahy, zhatilo jedno strohé ministerské ne. A to chvíli potom, co sehnal od městských úředníků veškerý potřebný souhlas. Něco takového samozřejmě zabolí. Naopak v táboře protivníků, kde jsou památkáři i obyčejní milovníci Prahy, vzbudil verdikt nadšení. Nejen proto, že díky němu zůstane v pražské památkové rezervaci jedno zákoutí stejně prázdné a otevřené, jak bylo po celé věky. Navíc se tím prý oddálilo nebezpečí, které Praze hrozí: že ji totiž pařížská centrála UNESCO kvůli necitlivým zásahům do srdce města vyškrtne ze seznamu světového kulturního dědictví. „Ale jde o krásné místo a hodně peněz,“ komentuje skepticky Pawlowského prohru expert z Národního památkového ústavu Josef Štulc. „Mám obavu, že se investor nevzdá.“ Samotný stavitel pobývá v těchto dnech na Světové výstavě v Japonsku a výrok ministra kultury nekomentoval.

V dobré kondici

Příběh Pawlowského stavby je symbolický. Jeho prozatímní konec vzbuzuje naději, že si Praha dokáže ubránit svou jedinečnou tvář i v dobách doznívajícího postkomunistického chaosu, kdy se finančním svodům a korupci odolává jen s největšími obtížemi. Jeho dosavadní průběh, v němž stavitel získal navzdory památkářským protestům od města veškerá potřebná povolení, vzbuzuje naopak obavy. Vždyť kdyby ministr Dostál neprohlásil předchozí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].