Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hrůza, nemocnici prý vede řezník

Když František Fuit vstupoval jako šéf do kroměřížské nemocnice, věděl, že ho nečeká úkol pro slabocha.

Obyvatele Kroměříže dění v jejich nemocnici vždycky vzrušovalo. Špitál v tom městě stojí už téměř sto let a o ekonomické stránce zdravotnictví se podle kronikářů vášnivě diskutovalo od té doby, co si apatykář Matyáš Čech vyvěsil na lékárnu ceduli, na níž byly léky rozděleny na drahé, prostřední a laciné. A teď se bude léčit v „akciovce“!

Obavy paní kuchařky

Po velmi úspěšném plzeňském příkladu, kde se zadluženost krajských nemocnic po přechodu na akciové společnosti snížila o 230 milionů korun, uvažují o podobné proměně i na Moravě. Slibují si od toho především snížení dluhů a úspory v platech, které dnes představují největší položku v rozpočtech nemocnic. Napomoci by tomu mohlo také povolání schopných manažerů nelékařů do ředitelských funkcí. To se stalo i v Kroměříži. A vyvolalo to záplavu „zaručených“ zpráv. I trafikantka ve stánku vedle nemocnice je skálopevně přesvědčená, že špitál se řítí do krachu, protože „všichni přece vědí“, že nový ředitel předtím dělal v masně.

„V jaké masně?“ překvapeně nadskočí František Fuit (44), který se do křesla ředitelské kanceláře v oprýskané budově bývalé prádelny a kotelny usadil teprve před měsícem. Fakt, že o něm i místní Infonoviny píšou jako o manažerovi jedněch zdejších jatek, se totiž k novému šéfovi zatím nedonesl – a…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].