Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Hojdar a veřejný zájem

Do české politiky se vkrádá nový trend – dlouho nenápadný, teď ale stále zřetelnější půvab komunální politiky. Ukazuje to i případ Josefa Hojdara, vlivného poslance ČSSD.

Hojdar se po osmi letech rozhodl odejít z parlamentu. Vždy byl známý svými kontakty s uhelnou lobby v severních Čechách, dokonce byl členem vedení Mostecké uhelné společnosti. Nedávno prohlásil, že v parlamentu končí a vrací se na sever. Pokusil se ovládnout okresní stranickou buňku, podle svých kolegů ale nefér, a tak jej nyní vyloučili. O to teď ale nejde. Důležitý je Hojdarův návrat domů. V minulosti totiž nebývalo jasné, jestli zastupuje zájmy voličů, nebo akcionářů uhelné společnosti. Pokud teď přechází z vysoké politiky do komunální, je to signál o tom, kam se přesouvají peníze a moc.

Hodně za to může vstup do Evropské unie, posilování měst a krajů. V jejich rozpočtech se točí stamiliony a miliardy, které nejsou svázané tak přísnými tabulkami a předpisy jako na ministerské úrovni. Nalézt hranice mezi politickými a čistě obchodními zájmy není snadné. K tomu přibývá velmi podstatná věc: dohled médií nad komunální politikou je ve srovnání s centrem prakticky nulový. Celostátním novinám připadají lokální témata nepodstatná a okresní novináři nemají dost chuti, odvahy a podpory vydavatelů s korupcí bojovat. V bahništi komunální politiky pak procházejí naprosto neuvěřitelné věci.

Sledování lokálních kauz, které zajímají jen omezenou skupinu lidí v určitém městě, je samozřejmě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].