Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Fotografie: Takhle to Myrón neznal. Foto Rudolf Bruner-Dvořák • Autor: Respekt
Fotografie: Takhle to Myrón neznal. Foto Rudolf Bruner-Dvořák • Autor: Respekt

Považujeme-li za symbol sportu a olympismu Myrónova Diskobola, můžeme si nyní připomenout člověka, který s touto slavnou sochou úspěšně polemizoval v praxi. Ve čtvrtek uplyne půlstoletí ode dne, kdy zemřel František Janda-Suk (25. 3. 1878–23. 6. 1955), vynikající atlet. Byl nejenom prvním českým olympijským medailistou, ale i vůbec prvním diskařem na světě, který házel z otočky – tedy způsobem, který do té doby neznal nikdo včetně Myróna a jeho Diskobola.

Janda-Suk se narodil v Postřižíně, nicméně studoval v Praze na gymnáziu v Křemencově ulici. Už tehdy hrál fotbal za Spartu, ale brzy převážil zájem o atletiku. Pod vlivem prvních novodobých olympijských her v Athénách se začal věnovat disku. Nejprve ovšem házel plochým kamenem, a teprve když dostal pravý disk dovezený z Paříže, se do věci obul naplno. Hod diskem zapovídá rozběh, ale Janda-Suk, jemuž klasický styl zobrazený Myrónem nevyhovoval, vymyslel otočku na místě a již v březnu 1898 překonal evropský rekord výkonem 34,53 metru. Na olympijských hrách v Paříži roku 1900 se umístil sice jako druhý za Maďarem Bauerem, ale přesto tak zajistil první olympijskou medaili pro Česko.

Janda-Suk se pak se sportem na čas rozloučil, neboť dokončil studia práv a nastoupil na pražské policejní ředitelství. Leč poté se k atletice vrací, doma závodí pro změnu za Slavii, a absolvuje ještě dvoje olympijské hry: v roce 1912 ve Stockholmu a v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].