Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Unie se dohodla

Neříkal to už v někdy někdo? Evropa složená z dvaceti pěti tak různých zemí, které zastupují politici v různé fázi volebního cyklu a s různě silným mandátem, bude vždy hledat dohodu velmi těžko. I když události z minulého víkendu možná překvapily i pesimisty. Má ale kvůli obtížné domluvě Unie ustoupit od svých společných zájmů? Má rezignovat na přijímání nových členů nebo se dokonce rozdělit? Kříží se národní zájmy s těmi celoevropskými natolik, že není možné pokračovat v díle, do něhož dvě generace politiků plus ta dnešní vložily tolik energie? Tyhle noviny vždy tvrdily, že nikoli, a důvod k názorové změně není ani teď, kdy se z Bruselu po neúspěšném summitu vyvalila lavina skepse.

Fotografie: Zrušit dotace na bagety?  Mon Dieu, toho se nechci dožít.  Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Zrušit dotace na bagety? Mon Dieu, toho se nechci dožít. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Neříkal to už v někdy někdo? Evropa složená z dvaceti pěti tak různých zemí, které zastupují politici v různé fázi volebního cyklu a s různě silným mandátem, bude vždy hledat dohodu velmi těžko. I když události z minulého víkendu možná překvapily i pesimisty. Má ale kvůli obtížné domluvě Unie ustoupit od svých společných zájmů? Má rezignovat na přijímání nových členů nebo se dokonce rozdělit? Kříží se národní zájmy s těmi celoevropskými natolik, že není možné pokračovat v díle, do něhož dvě generace politiků plus ta dnešní vložily tolik energie? Tyhle noviny vždy tvrdily, že nikoli, a důvod k názorové změně není ani teď, kdy se z Bruselu po neúspěšném summitu vyvalila lavina skepse.

Drží nás to pohromadě

Výroky posbírané novináři před návratem domů znějí drtivě. Jen namátkou: „Evropa není v krizi. Je v hluboké krizi.“ (Lucemburský premiér Jean-Claude Junker.) „Nacházíme se v jedné z nejtěžších politických krizí, jaké kdy Evropa zažila.“ (Kancléř Gerhard Schröder.) „Skutečnost, že nemáme rozpočet, není znepokojivá. Znepokojující je atmosféra v EU.“ (Polský premiér Marek Belka.) „Nejsem ochoten poslouchat, jak mi někdo říká, že existuje jen jediné chápání toho, co je Evropa.“ (Premiér Tony Blair.)

Atmosféra nynější bruselské vrcholné schůzky byla zřetelně jiná než před tři čtvrtě rokem v Římě. Tehdy se ústava jen slavnostně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].