Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Sever Čech vystrašila písková horečka

Fotografie: Dobrý rodák Zeman: „Přece to tu nezničím.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Dobrý rodák Zeman: „Přece to tu nezničím.“ Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Ústecký kraj dostal nabídku: podnikatelé by chtěli vytěžit písky podél tamních řek. Kraj nechce, ale zamítnout dobrý obchod je těžké.

Ústecký kraj toho nese na zádech moc. Kouří tu pět z našich devíti tepelných elektráren, uvažuje se o rozšíření těžby uhlí. Zdejší kopce jsou u nás ty nejlepší pro stavbu větrných elektráren – a občané se bojí, že plánovaný „větrný park“ nebude nic hezkého. České středohoří ukusuje řada kamenolomů a brzy ho protne dálnice. Teď se ke všemu vyrojily žádosti o těžbu písku podél Labe a Ohře. Kraj zatím odolává. Vzdát se dobrého obchodu ale nechtějí ani podnikatelé.

Popel a démant

Pole kolem Labe a Ohře skrývají poklad: tisíce let nanášený štěrkopísek. Dosud se Ústecký kraj s těžaři shodl na jednom: nebudou se otevírat nové pískovny, dokud je co těžit v těch starých. „Celé Polabí je jeden písek, přece si to tu nerozebereme,“ vysvětluje důvod tohoto postoje radní Antonín Terber (ODS). Teď se ale situace změnila. Šest firem usiluje o to, aby mohly rozšířit svůj byznys na nových ložiscích. Brzy se totiž v regionu začne stavět dálnice z Lovosic do Ústí nad Labem a ta spolyká hodně písku. Zájemci o nová ložiska už sice dodávky na D8 nestihnou, cítí ale šanci těžit tu v budoucnosti. Vzhledem k postoji kraje se otevřou jen některá z mnoha ložisek a každá z firem teď šturmuje, aby to byla právě ona, které se to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].