Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Evropské dotace se vzdalují

Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt
Fotografie: Graf Respekt / David Munich • Autor: Respekt

Summit v Bruselu, na němž Evropská unie měla schválit rozpočet na období 2007 až 2013, skončil v pátek v noci bez výsledku. Pět zemí – Velká Británie, Švédsko, Španělsko, Finsko a Nizozemsko – vetovalo návrh rozpočtu připravený Lucemburskem. Nové země včetně Česka přišly s nabídkou na krácení vlastních dotací. Ani to ale nepomohlo.

Rabat i zemědělství

Návrh rozpočtu počítal s tím, že Unie bude na společnou politiku utrácet jen 1,06 procenta ze svých celkových příjmů. Evropská komise původně navrhovala sedmiletý rozpočet ve výši 1022 miliard eur, Lucembursko jako předsedající země snížila návrh na 871 miliard. V letech 2000 až 2006 měla Unie k dispozici každý rok až 1,24 % HDP, ale v posledních letech šetřila a utrácela jen o málo víc než procento. Lucemburský návrh tedy odpovídá současnému stavu. Počítá se přitom s tím, že z rozpočtu už budou čerpat nejméně dva nové státy – Bulharsko a Rumunsko, které vstoupí do EU v roce 2007.

I přes velké snížení lucemburský kompromis nestačil. Nezabrala ani ochota největšího plátce Německa přidat další peníze, ani gesto deseti nových členských zemí, které v závěru jednání nabídly, že se zřeknou části svých dotací. Francouzský prezident Jacques Chirac to nazval „dojemným gestem, při němž se staří členové museli oprávněně stydět“. Také on ale patřil k těm, kteří neochotou ustoupit dohodu znemožnili.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].