Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Začínáme se tady moc roztahovat

Petra Procházková se narodila roku 1964 v Českém Brodě. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, po r. 1989 pracovala jako zahraniční a válečná zpravodajka v Rusku, Čečensku, Afghánistánu aj. Dnes vede vlastní informační agenturu Epicentrum a pracuje jako dobrovolnice pro občanské sdružení Berkat. Žije střídavě v Praze, Kábulu a na dalších místech převážně ve střední Asii.

Fotografie: Petra Procházková. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Petra Procházková. Foto ČTK • Autor: Respekt

Petra Procházková

se narodila roku 1964 v Českém Brodě. Vystudovala žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze, po r. 1989 pracovala jako zahraniční a válečná zpravodajka v Rusku, Čečensku, Afghánistánu aj. Dnes vede vlastní informační agenturu Epicentrum a pracuje jako dobrovolnice pro občanské sdružení Berkat. Žije střídavě v Praze, Kábulu a na dalších místech převážně ve střední Asii.

Nedávno jste se v Kábulu chystala na velkou demonstraci. Jak skončila?

Demonstraci zrušili, protože se rozšířila zpráva, že tam vybuchne bomba. Mělo se demonstrovat proti Tálibánu, jehož představitelé se pomalu, ale jistě vracejí do politiky, ale taky proti nám, vypaseným bílým cizincům.

Proč proti cizincům?

Celé to začalo nešťastným článkem v Newsweeku o tom, jak američtí dozorci házejí Korán do záchodu. Ta zpráva ale jen probudila něco, co ve zdejších lidech už dávno dříme. Jejich zemi nikdy neokupovali cizinci, vždycky se ubránila. Jsou přecitlivělí na cizí uniformy. Strašně si hlídají, aby jim náhodou někdo neradil, nezasahoval do jejich způsobu života. No a teď mají půlku Kábulu obehnanou vysokými zdmi s ostnatými dráty, za kterými žijí ti tlustí bílí cizinci, koupou se tam ženy spolu s muži v bazénech, dívají se na přisprostlé filmy a u toho popíjejí alkohol. Lezeme jim na nervy, nemají nás rádi, protože přestáváme být návštěva, ke které se musejí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].