Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Televize

Island patří k místům, která si i v časech globalizace uchovávají nezaměnitelnou kulturní tvář. Čím je pro hudbu zpěvačka Björk, tím je pro film režisér Fridrik Thor Fridriksson. Jeho snímek Andělé všehomíra uvede tuto neděli od 22.40 ČT 2. Fridriksson v něm na plátno převedl román svého krajana Einara Mara Gudmundssona. Spisovatel zachytil skutečný příběh svého bratra, který trpěl těžkou duševní chorobou. Hlavní postavou je mladík Paul, jenž žije s rodiči a touží se stát malířem. Stěžuje si na psychické problémy, začne se chovat podivně a občas i agresivně. Lékaři stanoví diagnózu: schizofrenie. V sanatoriu potkává rozličné postavy, jejichž duše je podobně jako ta jeho někde mezi nebem a zemí: jemný a vzdělaný Viktor si občas myslí, že je Adolf Hitler, narkoman Peter touží studovat v Číně a Óli věří, že složil všechny písně Beatles. Komorní sondu do temnoty lidské mysli umocňuje i filmová hudba – zazní tu například dvě písně známé kapely Sígur Rós.

vobrazek_1011.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1011.jpeg • Autor: Respekt

Island patří k místům, která si i v časech globalizace uchovávají nezaměnitelnou kulturní tvář. Čím je pro hudbu zpěvačka Björk, tím je pro film režisér Fridrik Thor Fridriksson. Jeho snímek Andělé všehomíra uvede tuto neděli od 22.40 ČT 2. Fridriksson v něm na plátno převedl román svého krajana Einara Mara Gudmundssona. Spisovatel zachytil skutečný příběh svého bratra, který trpěl těžkou duševní chorobou. Hlavní postavou je mladík Paul, jenž žije s rodiči a touží se stát malířem. Stěžuje si na psychické problémy, začne se chovat podivně a občas i agresivně. Lékaři stanoví diagnózu: schizofrenie. V sanatoriu potkává rozličné postavy, jejichž duše je podobně jako ta jeho někde mezi nebem a zemí: jemný a vzdělaný Viktor si občas myslí, že je Adolf Hitler, narkoman Peter touží studovat v Číně a Óli věří, že složil všechny písně Beatles. Komorní sondu do temnoty lidské mysli umocňuje i filmová hudba – zazní tu například dvě písně známé kapely Sígur Rós.

Meryl Streepová, Jeremy Irons či Antonio Banderas se objeví v historické rodinné sáze

Dům duchů

, kterou vysílá Česká televize na druhém programu tuto středu od 20.00. Adaptace románu spisovatelky Isabel Allendové nás zavede do Chile 20. let, kde začíná příběh tří generací dobytkářské rodiny Truebů. Ústřední dvojici tvoří bohatý statkář Esteban a jeho tak trochu mystická žena Clara, svou roli ve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].