Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Černé nebe se právě protrhalo, když tři muži uchopili velké šroubováky a dali se do díla. „Jde to ztuha,“ poznamenal jeden z nich. „Potřebovali bychom větší šroubováky,“ utrousil druhý. Přihlížela jim hrstka prokřehlých diváků. I tak může vypadat demontáž mýtů české historie.

Fotografie: Umělecký ostnatý drát jde do muzea. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Umělecký ostnatý drát jde do muzea. Foto ČTK • Autor: Respekt

Černé nebe se právě protrhalo, když tři muži uchopili velké šroubováky a dali se do díla. „Jde to ztuha,“ poznamenal jeden z nich. „Potřebovali bychom větší šroubováky,“ utrousil druhý. Přihlížela jim hrstka prokřehlých diváků. I tak může vypadat demontáž mýtů české historie.

Minulé úterý začala demontáž prvního článku řetězu obepínajícího svými vzhůru trčícími lipovými lístky sochu svatého Václava na pražském Václavském náměstí. Prvním šroubujícím mužem byl šéf pražského magistrátu Pavel Bém (ODS). Hladce oholen a v tmavém obleku tvořil poněkud nesourodou trojici s „generálním guvernérem“ Balbínovy poetické strany Janem Hrdinou v černém fraku a buřince a vlasatým a vousatým Jaroslavem Hutkou. Na rozdíl od upřímné radosti Hrdiny a Hutky, že jim „symbol normalizace“ mizí před očima, byl pražský primátor zdrženlivější. „Není to špatné umělecké dílo,“ prohlásil na adresu překážky, která od počátku 70. let brání lidem přiblížit se k oblíbené a magické „národní“ soše. „A Zdeněk Kolářský je ceněný umělec. Je ale logický argument, který říká, že byl měl být řetěz odstraněn,“ dodal primátor.

Rozebrané články odvezlo auto do Galerie hlavního města Prahy. Hutka jeho odjezd sledoval se spokojeným úsměvem: skončilo snažení, které začal před osmi lety, kdy na svém koncertě požádal tehdejšího primátora Jana Koukala, ať dá…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].