Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Napijme se optimismu

Sotva na Zemi existuje banálnější tekutina. Přesto se kvůli ní na prahu nového tisíciletí vedou čím dál vášnivější spory. Řeč je o vodě. Přesněji řečeno o té její části, která se dá pít. Ta totiž představuje pouhé procento z celkového objemu. Právě na něm však záleží přežití každého člověka.

Fotografie: Voda tu je, ale na potrubí si ještě musíme počkat. (Slum na periferii Limy, Peru 1990.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Voda tu je, ale na potrubí si ještě musíme počkat. (Slum na periferii Limy, Peru 1990.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Sotva na Zemi existuje banálnější tekutina. Přesto se kvůli ní na prahu nového tisíciletí vedou čím dál vášnivější spory. Řeč je o vodě. Přesněji řečeno o té její části, která se dá pít. Ta totiž představuje pouhé procento z celkového objemu. Právě na něm však záleží přežití každého člověka.

Modré zlato

Muka středověkých námořníků, kteří obklopeni masami vod umírali žízní, dnes podle údajů OSN zažívá více než miliarda lidí. Právě tolik jich totiž v chudých zemích trpí kritickým nedostatkem pitné vody. V posledním století přitom růst její spotřeby dvakrát předstihl růst lidské populace a začíná hrozit, že nejdůležitější tekutina bude brzy ještě vzácnějším zbožím. Ekonomický časopis Fortune ji ostatně už dnes nazývá „ropou 21. století“.

Pesimisté proto také stále častěji předpovídají konflikty v Africe, ve Střední Asii či na Blízkém východě, kde se podle nich „modré zlato“ v budoucnosti stane hlavní příčinou válek.

V loňském roce domluvená obchodní výměna turecké vody za izraelské zbraně nebo „vodní“ spolupráce jinak znesvářených Indů a Pákistánců však dává naději, že pravdu by mohli mít i ti, kdo tvrdí, že nouze o základní tekutinu může naopak přispět k utlumení kypících vášní.

Bez ohledu na to, komu dá budoucnost za pravdu, dnes ovšem zůstává smutným faktem, že pro každého třetího člověka je zdravotně nezávadná H2O…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].