Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Dvojjazyčná edice her Williama Shakespeara, kterou ve vlastním přebásnění a vlastním nakladatelství vydává vynikající překladatel Jiří Josek, dospěla k dvanáctému svazku. The Tempest – Bouře patří k nejtajuplnějším mistrovým dílům. Děj je inspirován dobrodružnými historkami z objevitelských výprav do zámoří, kde se Evropané poprvé setkávali s přírodními národy a jejich magickými kulty, dramatik z nich ovšem vytěžil vysoce básnické podobenství o vzrůstajícím napětí mezi přírodou a civilizací, potažmo přirozeností a zvráceností. O smyslu hry, v níž se vyskytuje množství nedořečených náznaků a metafor, se přou generace shakespearologů, zřejmě však nejde o alegorii, jež by se dala bezezbytku dešifrovat, spíš o proroctví, které zůstává navždy otevřeno všemožným aktualizacím.

vobrazek_1013.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1013.jpeg • Autor: Respekt

Dvojjazyčná edice her Williama Shakespeara, kterou ve vlastním přebásnění a vlastním nakladatelství vydává vynikající překladatel Jiří Josek, dospěla k dvanáctému svazku. The Tempest – Bouře patří k nejtajuplnějším mistrovým dílům. Děj je inspirován dobrodružnými historkami z objevitelských výprav do zámoří, kde se Evropané poprvé setkávali s přírodními národy a jejich magickými kulty, dramatik z nich ovšem vytěžil vysoce básnické podobenství o vzrůstajícím napětí mezi přírodou a civilizací, potažmo přirozeností a zvráceností. O smyslu hry, v níž se vyskytuje množství nedořečených náznaků a metafor, se přou generace shakespearologů, zřejmě však nejde o alegorii, jež by se dala bezezbytku dešifrovat, spíš o proroctví, které zůstává navždy otevřeno všemožným aktualizacím.

Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Z první prózy

Politika

mladého Angličana Adama Thirlwella byl v jednom oxfordském časopise publikován teprve útržek Umění felace, ale autor už byl kritiky nominován na nejlepšího britského spisovatele do čtyřiceti let. Když text konečně před dvěma lety vyšel, dostal za něj Thirlwell prestižní Cenu Betty Traskové. Oficiální název Politika je matoucí. Fraškovitý obsah nabitý sexuálními scénami odpovídá spíše názvu časopiseckého úryvku. Rozehraný příběh milostného trojúhelníku přináší vtipné přemítání o morálce. Připadá vám to povědomé?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].