Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dublinská krysa mění svět

Tony Blair, Gerhard Schröder a George Bush toho nemají moc společného, ale o jedné spojnici se ví: před dvaceti lety, v sobotu 13. července 1985, se dívali v televizi na stejný program. Na největší charitativní koncert všech dob – Live Aid. A teď dostanou možnost to zopakovat. Dvacáté výročí manifestace solidarity Západu s hladovějící Afrikou klepe na dveře a v londýnském Hyde Parku se pomalu začíná stavět lešení pro její druhé pokračování. Důvod? Černý kontinent na tom není o nic lépe než tenkrát a nejmocnější vůdci světa si kvůli němu dali dostaveníčko ve skotském Gleneagles. Koncert Live 8 je má v předvečer jednání upozornit, že africká agenda volá po bezodkladném řešení. A muž, který znovu přitáhne pozornost Blaira, Schrödera a Bushe hudbou, je tentýž jako před dvaceti lety. Kdysi punker, dnes manažer a šlechtic, v jehož řeči ovšem slůvko „fuck“ nikdy neztratilo své pevné místo. Bob Geldof.

Fotografie: Na Edinbourgh! A na rozladěné kytary zapomeňte. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Na Edinbourgh! A na rozladěné kytary zapomeňte. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Tony Blair, Gerhard Schröder a George Bush toho nemají moc společného, ale o jedné spojnici se ví: před dvaceti lety, v sobotu 13. července 1985, se dívali v televizi na stejný program. Na největší charitativní koncert všech dob – Live Aid. A teď dostanou možnost to zopakovat. Dvacáté výročí manifestace solidarity Západu s hladovějící Afrikou klepe na dveře a v londýnském Hyde Parku se pomalu začíná stavět lešení pro její druhé pokračování. Důvod? Černý kontinent na tom není o nic lépe než tenkrát a nejmocnější vůdci světa si kvůli němu dali dostaveníčko ve skotském Gleneagles. Koncert Live 8 je má v předvečer jednání upozornit, že africká agenda volá po bezodkladném řešení. A muž, který znovu přitáhne pozornost Blaira, Schrödera a Bushe hudbou, je tentýž jako před dvaceti lety. Kdysi punker, dnes manažer a šlechtic, v jehož řeči ovšem slůvko „fuck“ nikdy neztratilo své pevné místo. Bob Geldof.

Dejte nám ty zasraný peníze

„Tak jakého Boba chcete? Toho z Boomtown Rats? Charitativního Boba? Nebo Boba a Paulu?“ Reportér britského Observeru má chvíli pocit, že mluví s jukeboxem. Muž, který stojí před ním, evidentně umí několik svých životů vysypat z rukávu na požádání a navíc dnes vypadá nějak jinak. Žádné střapaté vlasy a vizáž chlapíka, který přespává na lavičce v parku – uhlazený Sir Geldof nedává z ruky nejnovější model mobilního telefonu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].