Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Tajemství hlubokého hrdla

Přes třicet let drželi američtí novináři Bob Woodward a Carl Bernstein v tajnosti identitu muže, který vstoupil do dějin pod označením Deep Throat (hluboké hrdlo). Ale nakonec si tito dnes už otřískaní šedovlasí harcovníci velkého mediálního světa nechali své životní tajemství ukrást časopisem Vanity Fair. Ten minulý týden odhalil, že oním záhadným zdrojem, který pomohl v letech 1972 a 1973 Woodwardovi a Bernsteinovi z deníku The Washington Post rozkrýt tuctovou vloupačku do bytového komplexu Watergate až k aféře, která položila Bílý dům prezidenta Richarda Nixona, byl tehdejší druhý nejvyšší muž ve struktuře FBI – muž, jehož pravé jméno zní Mark Felt.

Fotografie: Já jsem ten chlapík, kterému se bude přezdívat Hluboké hrdlo. (Agent Mark Felt na snímku z roku 1958.) Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Já jsem ten chlapík, kterému se bude přezdívat Hluboké hrdlo. (Agent Mark Felt na snímku z roku 1958.) Foto ČTK • Autor: Respekt

Tajný zdroj z aféry Watergate promluvil. Přes třicet let novináři jeho identitu tajili. Agent Mark Felt však minulý týden vystoupil z anonymity sám.

Přes třicet let drželi američtí novináři Bob Woodward a Carl Bernstein v tajnosti identitu muže, který vstoupil do dějin pod označením Deep Throat (hluboké hrdlo). Ale nakonec si tito dnes už otřískaní šedovlasí harcovníci velkého mediálního světa nechali své životní tajemství ukrást časopisem Vanity Fair. Ten minulý týden odhalil, že oním záhadným zdrojem, který pomohl v letech 1972 a 1973 Woodwardovi a Bernsteinovi z deníku The Washington Post rozkrýt tuctovou vloupačku do bytového komplexu Watergate až k aféře, která položila Bílý dům prezidenta Richarda Nixona, byl tehdejší druhý nejvyšší muž ve struktuře FBI – muž, jehož pravé jméno zní Mark Felt.

Dobrý bože

Jeden takřka už mýtický příběh se tím uzavřel. Jiný ovšem ihned začal, i když se zatím skládá jen z otázek. Proč se dnes jednadevadesátiletý Mark Felt rozhodl promluvit? Podle dohody s novináři měla být jeho totožnost zveřejněna až po smrti. A další otázka: Jaké byly motivy jeho spolupráce s novináři? Třetím otazníkem, který minulý týden okamžitě proskočil v médiích, je zhodnocení skutečného přínosu Marka Felta pro pátrací práci tehdy nijak zvlášť zkušeného novinářského dua, občas označovaného jako „Woodstein“.

Asi nejsnazší bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].