Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

V letošním prvním čísle revue Souvislosti zaujímá nejvýznamnější místo blok materiálů o osudu i odkazu českého historika, básníka a překladatele Zdeňka Kalisty (1900–1982). Úctyhodná osobnost je představena i s pozoruhodnými rozpory, pramenícími z nenaplněné touhy stát se vůdčí osobností generace. V mládí měl Kalista blízko ke Karlu Teigemu a levicové avantgardě, ale také k výrazně konzervativnímu historikovi Josefu Pekařovi. Mladý italský bohemista Alessandro Catalano, autor životopisného eseje, upozorňuje na zajímavou epizodu Kalistových styků s italskými zednáři. Redakce zařadila do pásma také dokumenty z politického procesu, v němž byl Kalista roku 1952 odsouzen na patnáct let (odseděl si devět). Vytříbené literární texty tak uvedla do působivého kontrastu s fantasmagorií justičních blábolů.

vobrazek_973.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_973.jpeg • Autor: Respekt

V letošním prvním čísle revue Souvislosti zaujímá nejvýznamnější místo blok materiálů o osudu i odkazu českého historika, básníka a překladatele Zdeňka Kalisty (1900–1982). Úctyhodná osobnost je představena i s pozoruhodnými rozpory, pramenícími z nenaplněné touhy stát se vůdčí osobností generace. V mládí měl Kalista blízko ke Karlu Teigemu a levicové avantgardě, ale také k výrazně konzervativnímu historikovi Josefu Pekařovi. Mladý italský bohemista Alessandro Catalano, autor životopisného eseje, upozorňuje na zajímavou epizodu Kalistových styků s italskými zednáři. Redakce zařadila do pásma také dokumenty z politického procesu, v němž byl Kalista roku 1952 odsouzen na patnáct let (odseděl si devět). Vytříbené literární texty tak uvedla do působivého kontrastu s fantasmagorií justičních blábolů.

Je sex trestem za lásku, nebo láska trestem za sex? Takové a jiné pichlavé otázky se budou řešit na patnáctém ročníku

Festivalu spisovatelů

, který začal právě minulou neděli v Praze a potrvá až do středy. Jeho hlavním tématem je život a dílo Giacoma Casanovy (1725–1798), jenž právě ve svých knihách úvodní otázku přímo i nepřímo řešil. Dál se můžeme těšit na asi nejvzdělanějšího z hippies, amerického básníka, rockera a doktora řecké a římské literatury Eda Sanderse, jenž přečte své texty ve středu v Divadle Minor. Jejich zhudebněnou verzi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].