Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Divadlo

Role významných umělců, kteří zůstali v průběhu války v Německu nebo na okupovaných územích a spolupracovali nějak s nacisty, je již delší dobu v hledáčku dramatiků. V Brně vytvořil loni J. A. Pitínský profil Vlasty Buriana, ve Východočeském divadle Pardubice se nyní 11. 6. chystá premiéra hry Na miskách vah britského dramatika Ronalda Harwooda. Tématem je osud německého dirigenta Wilhelma Furtwänglera (na snímku), který zůstal přes válku v Berlíně a snažil se dál pracovat. Pak byl obžalován z kolaborace a očištěn až po úmorném procesu.

vobrazek_971.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_971.jpeg • Autor: Respekt

Role významných umělců, kteří zůstali v průběhu války v Německu nebo na okupovaných územích a spolupracovali nějak s nacisty, je již delší dobu v hledáčku dramatiků. V Brně vytvořil loni J. A. Pitínský profil Vlasty Buriana, ve Východočeském divadle Pardubice se nyní 11. 6. chystá premiéra hry Na miskách vah britského dramatika Ronalda Harwooda. Tématem je osud německého dirigenta Wilhelma Furtwänglera (na snímku), který zůstal přes válku v Berlíně a snažil se dál pracovat. Pak byl obžalován z kolaborace a očištěn až po úmorném procesu.

Neúnavný výtvarník, hudebník a performer

Petr Nikl

se po obstarání výstavy pro český pavilon na japonském Expu pouští do dalšího projektu. Pražské Divadlo Archa bude po čtyři dny (7.–10. 6.) naplňovat jeho nový

Tanec hraček

. V první půli večera předvede Nikl hudebně-výtvarnou improvizovanou performanci a po přestávce bude následovat zbrusu nová hororová opera Pianino.

Bezesporu nejlepší finskou operu druhé poloviny 20. století nabídne divákům tuto neděli v premiéře pražské Národní divadlo. Děj

Posledního pokušení

skladatele Joonase Kokkonena (1921–1996) vypráví příběh kazatele Paava Ruotsalainena, jenž se dostane do konfliktu s komunitou i vlastní rodinou. Operu přijedou odzpívat sami Finové z Tampere.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].