Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Schröder vyráží do bitvy

Chci, aby se Sociálně demokratická strana Německa (SPD) stala nejsilnější stranou, uvedl kancléř Gerhard Schröder v rozhovoru pro hamburský týdeník Die Zeit krátce po svém překvapivém prohlášení, že se chystá vyhlásit předčasné parlamentní volby. Zatímco rozhodnutí podstoupit riziko voleb vzbuzuje uznání, druhá kancléřova touha vyvolává spíše úsměv. Jeho strana na tom v tuto chvíli snad ani nemůže být hůře. Pravdou ale je, že Schröder umí překvapit, a tak německý zápas rozhodně není předem rozhodnutý.

Fotografie: Příští strojvůdce rudo-černé lokomotivy táhnoucí Evropu? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Příští strojvůdce rudo-černé lokomotivy táhnoucí Evropu? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Chci, aby se Sociálně demokratická strana Německa (SPD) stala nejsilnější stranou, uvedl kancléř Gerhard Schröder v rozhovoru pro hamburský týdeník Die Zeit krátce po svém překvapivém prohlášení, že se chystá vyhlásit předčasné parlamentní volby. Zatímco rozhodnutí podstoupit riziko voleb vzbuzuje uznání, druhá kancléřova touha vyvolává spíše úsměv. Jeho strana na tom v tuto chvíli snad ani nemůže být hůře. Pravdou ale je, že Schröder umí překvapit, a tak německý zápas rozhodně není předem rozhodnutý.

Muž činu

Nynější situace rudo-zelené koalice v Berlíně je po prohraných volbách v Porýní-Vestfálsku skutečně zoufalá. Nejde jen o ztrátu letité bašty sociální demokracie, protože opozice svým vítězstvím rovněž zvýrazní svou už tak drtivou převahu v horní komoře parlamentu, kterou tvoří právě zástupci spolkových vlád. Přitom už v minulosti dokázala díky této převaze vetovat reformní projekty kabinetu Gerharda Schrödera. Totální blokádě by zabránilo jen to, že ve třech spolkových zemích vládnou křesťanští a sociální demokraté spolu. Kancléř si uvědomil, že toto rozložení sil zastaví veškeré reformní projekty jeho vlády. To posílí už tak nespokojené levicové křídlo ve straně, sociální demokracie bude navenek vystupovat nejednotně a volebnímu debaklu už nikdo nezabrání. Gerhard Schröder bude odsouzen k nečinnosti a octne se v roli pasivního pozorovatele. Ale to je role, která mu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].