Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Radní tramvají nejezdí

Na první pohled je to pro kapsu obyvatel i návštěvníků Prahy šok: radní metropole minulý čtvrtek rozhodli o zdražení jízdného o dvě třetiny a obyčejná dvanáctikorunová jízdenka bude stát od července 20 korun. A další šok se očekává vzápětí. Vyšší jízdné totiž nejspíše pobídne řadu lidí k přestupu do osobních aut, jejichž zničujícímu nárůstu na ucpaných silnicích radnice vůbec neoponuje.

Fotografie: Livingstone jede do práce. A jak jezdíte vy, primátore Bémě? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Livingstone jede do práce. A jak jezdíte vy, primátore Bémě? Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Na první pohled je to pro kapsu obyvatel i návštěvníků Prahy šok: radní metropole minulý čtvrtek rozhodli o zdražení jízdného o dvě třetiny a obyčejná dvanáctikorunová jízdenka bude stát od července 20 korun. A další šok se očekává vzápětí. Vyšší jízdné totiž nejspíše pobídne řadu lidí k přestupu do osobních aut, jejichž zničujícímu nárůstu na ucpaných silnicích radnice vůbec neoponuje.

Povodně to ukázaly

Argumenty pro zdražení jsou jednoduché: na jízdném v metropoli vybere pražský dopravní podnik ročně 2,5 miliardy korun, zatímco náklady jsou 11,5 miliardy – tedy téměř pětinásobné. Jinými slovy reálná cena dvanáctikorunové jízdenky je šedesát korun a peníze, jimiž město dotuje jízdné, chybí jinde. Současné zdražení má přinést 600 milionů. Poslední zdražování jízdného (nepočítaje zvýšení cen předplatních kuponů v roce 2000 o deset procent; ty se nyní zdražují méně) bylo navíc před sedmi lety. Srovnatelná jízdenka v mnohem menších Pardubicích přitom stojí 18 korun a v Liberci 16 korun.

V tomto srovnání vypadá zdražení logicky. Jenže je tu druhý rozměr: centrum města je ve špičce beznadějně přecpané a je pravděpodobné, že zdražení část cestujících odláká ve prospěch automobilů. Magistrát ale nějaké razantní změny nechystá. „Nejdříve musíme zprovoznit městský okruh, aby byla pro řidiče alternativa,“ říká pražský primátor Pavel Bém (ODS), podle něhož zavedení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].