Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Přátelé žíznivých aut

George Bush rozhodl: aljašská rezervace divoké zvěře už se těžbě ropy asi nevyhne.

Georgi Bushovi se možná už brzy splní jeden z velkých snů. Mluví o něm už od doby, kdy v roce 2000 zahájil svou první volební kampaň. A čerstvě schválený návrh rozpočtu na rok 2006 mu dává naději, že se konečně dočká: předpokládá totiž zahájení těžby ropy v aljašské Arktické národní rezervaci divoké zvěře na pobřeží Beaufortova moře. Je sice možné, že návrh se ještě zadrhne ve složitém dohadovacím řízení v Kongresu, ale nikdy předtím nevypadala možná těžba ropy v ostře sledovaném kousku aljašské Pobřežní planiny tak reálně jako nyní.

Prostě menší zlo

To „nikdy předtím“ zahrnuje období pětadvaceti let od roku 1980, kdy prezident Jimmy Carter výrazně rozšířil aljašskou přírodní rezervaci, ale zároveň její malou část otevřel ropné těžbě, pokud to schválí Kongres. Tehdy začala bitva, která zcela přerostla věcný význam možné těžby. Spor o vrtání na Pobřežní planině se stal principiálním ideologickým soubojem.

Olejářské firmy a aljašští podnikatelé s většinovou podporou republikánů mluví o nových pracovních příležitostech a o snížení závislosti USA na zahraniční ropě. Na druhé straně stojí ochránci přírody, část původního obyvatelstva a demokraté, podle kterých by těžba zasáhla nedotčenou divočinu s populací karibů, ledních medvědů a jiných zvířat zcela zbytečně – neboť ropa z Pobřežní planiny by prý byla jen kapkou v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].