Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Poslanci chtějí zvýšit moc voličů

Odsunout nespolehlivé politiky do zapomnění – to je přání většiny voličů. Pokud projde návrh na posílení preferenční volby, může se to podařit.

Ke zdejším nejdůležitějším volbám – do Poslanecké sněmovny – se podle posledních průzkumů nechystá ani polovina voličstva. Krize důvěry v českou politiku tedy trvá. Sociologové a politologové stále dokola opakují, že za to může nevíra občanů ve vlastní schopnost nějak politickou scénu ovlivnit.

Tento dojem může posilovat i to, že když se voliči před hlasováním podívají na seznam kandidátů, téměř v každé partaji najdou jména, která se jim vůbec nelíbí. Pak si musí každý vyřešit nepříjemnou otázku, jestli dát se sebezapřením hlas své partaji, byť tím podporují i nepřijatelné politiky. Toto dilema chce odstranit skupina sociálnědemokratických poslanců, kteří navrhují posílit tzv. preferenční volbu. Už dnes je možné ze seznamu kandidátů jedné strany vybrat dva nejoblíbenější politiky a zakroužkováním je posunout na volitelná místa. Pokud strana překročí pět procent a kandidát získá více než sedm procent těchto preferencí, stane se poslancem. Díky tomuto systému se například z nevolitelného místa dostala do sněmovny Táňa Fischerová a naopak se do ní málem nedostal předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, protože jeho kolega z místa za ním dostal více hlasů.

Jenže vzhledem k tomu, že za jeden kraj se může z jedné strany dostat do sněmovny i deset lidí, jsou dva „kroužky“ vlastně jen…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].