Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Knihy

Nová knížka letos devětaosmdesátileté Lenky Reinerové se neliší stylem ani tematikou od několika předchozích. Její Praha bláznivá je rovněž volně komponovaným pásmem vzpomínek, jež se svým tvarem blíží povídkám, nejsou však pevně ohraničeny začátkem ani koncem. Uvádět čtenáře do prostředí je zbytečné, Praha je světoznámou značkou, a nadbytečná by tu byla i korunovace pointou, neboť ta je věcí dějin. Autorka drobné příhody a příběhy nechává plynout v reálném čase, kde bezpočet zápletek splývá s nekonečným množstvím rozuzlení.

vobrazek_929.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_929.jpeg • Autor: Respekt

Nová knížka letos devětaosmdesátileté Lenky Reinerové se neliší stylem ani tematikou od několika předchozích. Její Praha bláznivá je rovněž volně komponovaným pásmem vzpomínek, jež se svým tvarem blíží povídkám, nejsou však pevně ohraničeny začátkem ani koncem. Uvádět čtenáře do prostředí je zbytečné, Praha je světoznámou značkou, a nadbytečná by tu byla i korunovace pointou, neboť ta je věcí dějin. Autorka drobné příhody a příběhy nechává plynout v reálném čase, kde bezpočet zápletek splývá s nekonečným množstvím rozuzlení.

Anglický historik

Peter Burke

(nar. 1937) je zaměřen na společenské jevy a proměny v pozdním středověku a raném novověku. K jeho tématům patří italská renesance či vláda Ludvíka IV. ve Francii, ale zabývá se také nižšími patry dějin. Knihu

Lidová kultura v raně novověké Evropě

poprvé vydal před více než třiceti lety a dnes jde o klasický spis. Na rozdíl od výše zmíněných okruhů zde nezkoumá elity, nýbrž vrstvy, které tradiční historiografie dlouho nepouštěla ke slovu, zejména řadové měšťany a venkovany. Jejich pocity, postoje a životní způsoby se pokouší vyčíst z literárních památek, jimiž směrodatné kulturní kruhy opovrhují: z letáků, kramářských písní či knížek lidového čtení, ale také ze zpráv o výkonech bavičů, komediantů, zpěváků a šarlatánů.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].