Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak prezident k nové strážkyni ústavy přišel

Prezident Václav Klaus nominoval do Ústavního soudu zcela neznámou soudkyni, která nikdy nikde nic nepublikovala a ve své profesi nikdy nepřekročila oblastní hranice. Vlasta Formánková navíc musela před pěti lety odejít z postu předsedkyně Okresního soudu v Plzni – kvůli tomu, že její pracoviště patřilo mezi tuzemské soudy s největšími průtahy v rozhodování. A konečně dnes je v médiích rozebírán verdikt paní Formánkové z roku 1980, kdy odsoudila hostinského k deseti měsícům vězení za to, že se stavěl proti schůzování místních komunistů ve své restauraci s tím, že „nemá zájem poslouchat komunistické šplechty“. To vše nad nominaci soudkyně Formánkové do role strážkyně ústavy samozřejmě postavilo otazník. A s ním se svezla i hádanka: Jak vlastně prezident Klaus svoji kandidátku mezi třemi tisícovkami zdejších soudců našel?

Fotografie: Soudkyně Formánková: prostě není nad odborníky z praxe. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Soudkyně Formánková: prostě není nad odborníky z praxe. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Ví se o ní jen to, že dostala vyhazov z okresního soudu pro neschopnost a že za kritiku komunistů kdysi poslala člověka za mříže: ideální posila pro Ústavní soud.

Prezident Václav Klaus nominoval do Ústavního soudu zcela neznámou soudkyni, která nikdy nikde nic nepublikovala a ve své profesi nikdy nepřekročila oblastní hranice. Vlasta Formánková navíc musela před pěti lety odejít z postu předsedkyně Okresního soudu v Plzni – kvůli tomu, že její pracoviště patřilo mezi tuzemské soudy s největšími průtahy v rozhodování. A konečně dnes je v médiích rozebírán verdikt paní Formánkové z roku 1980, kdy odsoudila hostinského k deseti měsícům vězení za to, že se stavěl proti schůzování místních komunistů ve své restauraci s tím, že „nemá zájem poslouchat komunistické šplechty“. To vše nad nominaci soudkyně Formánkové do role strážkyně ústavy samozřejmě postavilo otazník. A s ním se svezla i hádanka: Jak vlastně prezident Klaus svoji kandidátku mezi třemi tisícovkami zdejších soudců našel?

Diskrétní tip

„O tom, že jsem nominována, jsem se dozvěděla v půli května od kancléře Jiřího Weigla, se kterým jsem měla kratší pohovor,“ říká soudkyně Formánková. O čtyři dny později si ji pozval prezident. „Ptal se mě, jestli kandidaturu přijmu, ale žádný důvod, proč si mě vybral, jsem se nedověděla. Stejně tak nevím, jak na mou osobu přišel.“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].