Často hledáte, jak…
Obálka vydání 21/2005
21/2005 • 22.–29. 5. 2005

2005/21

Editorial

Editorial

Jaroslav Spurný

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,
možná už z médií víte, že týdeník Respekt se umístil v hodnocení tuzemské Unie vydavatelů jako
druhý nejlepší zpravodajský a společenský časopis loňského roku a získal první cenu v kategorii titulní stránka za kresbu Pavla Reisenauera z loňského čísla 31 – Al-Káida pánem světa. Také asi víte, že majoritního vlastníka tohoto listu Karla Schwarzenberga vyhostil minulý týden Castrův režim z Kuby a neumožnil mu navštívit tamní velké shromáždění opozice.
Co asi nevíte, je, že naše kolegyně Hana Čápová onemocněla chřipkou, a nemohla proto dokončit slíbené téma o Slovensku. Díky za pochopení. Jako náhradu jsme se rozhodli zařadit téma o Edvardu Benešovi. Dále si v čísle přečtete například komentář k letošní vládní zprávě o boji s korupcí nebo zprávu fotografa Tomkiho Němce o tom, jak ho minulý týden vyprovodili z Havany. Přejeme inspirativní čtení.

Scéna

Co se děje ve světě

Markéta Pilátová

Nedávno byly vlajky v celé Paraguayi po tři dny spuštěny na půl žerdi. Malá země proslavená jezuitskými misiemi a vleklými diktaturami se oddávala smutku za svého věčně vyháněného krajana, spisovatele Augusta Roa Bastose, autora jedné z nejdůležitějších latinskoamerických knih Já nejvyšší.

Divadlo

Jaroslav Pašmik

Ženská emancipace v naší společnosti postupuje. Kromě nové ženské politické strany to dokazuje i stoupající počet tvořivých umělkyň. Tuto neděli se o pokračujícím trendu můžeme přesvědčit v pražském Divadle Na zábradlí, kde bude uvedena premiéra hry Barbíny dramatiček Ivy Volánkové a Valerie Schulczové. „Prvorozené dcery dávných sufražetek“ nám prý přinesou „tsunami ženství“.

Televize

Jaroslav Pašmik

Film 8 a ½ Federica Felliniho (ČT 2, 26. 5., 21.45) je považován za jeden z nejlepších filmů v historii. Dá se to tušit už podle děl, která ho v autorově filmografii obklopují: následoval v roce 1963 po slavném snímku Sladký život a nedlouho po něm stvořil italský velikán svůj Satyricon. 8 a ½ je nazván prozaicky podle tehdejšího počtu režisérových snímků. Dílo nebo spíše tvůrčí proces umělce stojí také v centru jeho zájmu. Je to vlastně částečná Felliniho autobiografie. Do centra děje je postaven režisér (Marcello Mastroianni), který řeší tvůrčí trable. Všichni jej pronásledují a čekají, jaké zlaté vejce z něj zase vypadne, zatímco mistr se svíjí a vytáčí až do momentu, kdy přijde na to nejjednodušší řešení.

Hudba

Jaroslav Pašmik

Koho na začátku roku zaujala nová deska The Way Up brilantního amerického kytaristy Pata Methenyho, jistě si položil otázku, kdy se mu podaří slyšet tenhle projekt živě. Příležitost budeme mít právě toto pondělí, kdy Pat Metheny Group přijíždí v rámci svého čtyřměsíčního světového turné do velkého sálu pražské Lucerny. Metheny samozřejmě předvede materiál z posledního alba: rozsáhlou hodinovou kompozici, která hýří barvami, virtuozitou, hymnickými melodiemi, brazilskými vlivy a nezapře inspiraci hudbou známého amerického minimalisty Steva Reicha. Kromě Methenyho a jeho zpěvného kytarového syntezátoru se na koncertě dostane ke slovu výrazný klavírista Lyle Mays, skvělý basista Steve Rodby, mexický bubeník Antonio Sanchez a pár výborných multiinstrumentalistů.

Domov

Připomeňme si

Josef Greš

Kdo chtěl zabít Berdára

Jaroslav Spurný

Na zprávy o útocích a střelbě na podnikatele s podivnou pověstí a napojením na kriminální polosvět si už zdejší veřejnost zvykla. Pokus zabít špičkového manažera bez zločinecké skvrny na pověsti je novinkou. A to, že napadený manažer poté zadržel domnělé pachatele a předal je policii, je naprostá premiéra. Nicméně okolnosti útoku na šéfa Českého Telecomu Gabriela Berdára, otázka, zda policii předal skutečné zločince, neznámý motiv činu, Berdárova střelba a další okolnosti vyvolávají otázku, co a proč se vlastně stalo. Odpověď na všechny pochyby je ve veřejném zájmu, Gabriel Berdár je vysoce postaveným státním zaměstnancem a tvrdí, že vražedný útok na něj vyprovokovala snaha prosadit zákon o zveřejnění příjmu manažerů.

Velká daňová válka v Čechách

David Hertl

Sebrali mě a byl jsem na to sám

Tomki Němec

Úterý 10. 5. 2005 Při obědě čtu v novinách o chystaném setkání disidentů v Havaně, někdy okolo 20. května. Rozhoduju se okamžitě. Pojedu. Je to 9 let, kdy jsem tam byl naposledy.
Problém je, že musím zařídit tunu věcí. Nemám peníze na letenku, mám rozbité dva foťáky někde v servisu v Německu. Večer volám Tomášovi do Člověka v tísni, že chci odletět a že rád vezmu nějakou pomoc pro ty nebožáky, co je Castro dusí.

Příliš ochrany ženám škodí

Markéta Pilátová

Co to čtete, princi? Slova, slova, slova

Jaroslav Spurný, Silvie Lauder

Podle názoru občanů jsou nejvíce zkorumpovány politické strany. A z toho důvodu je boj proti korupci marný.