Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

Američanka Sharon Saarinenová ve svých 38 letech stále nemohla počít dítě. Odcestovala proto na soukromou reprodukční kliniku v libanonském Bejrútu. Tam jí místní specialisté odebrali vajíčko; „omladili“ je tím, že do něj vstříkli cytoplazmu (buněčný obsah bez jádra) jiné, mladší ženy; pak je ve zkumavce oplodnili spermií manžela a nakonec je Sharon implantovali zpět do hormonálně připravené dělohy. A hle, klientka otěhotněla a bez problémů porodila zdravou dceru.

Příběh se šťastným koncem, co na tom komu může vadit? Podle úvodníku únorového vydání prestižního lékařského časopisu The New England Journal of Medicine je problém a potenciální nebezpečí v tom, že narozené dítě má v sobě geny tří lidí: matky, otce a ženy, která poskytla cytoplazmu k omlazení vajíčka. I v cytoplazmě jsou totiž geny buněčných organel – mitochondrií, které se podílejí jak na lidském vývoji, tak na vzniku a průběhu nemocí.

Celá věc je ale zajímavá ještě z jednoho hlediska. Sharon nevážila cestu do dalekého Bejrútu proto, že tamní experti by byli lepší než ti američtí, nýbrž prostě proto, že popsaná procedura ve Spojených státech nesmí být prováděna. Jak ve zmiňovaném článku konstatuje profesorka na Harvard Business School v Bostonu Debora Sparová, celý případ tak upozorňuje na fakt, že vedle potratového byznysu a potratové turistiky začíná kvést i jejich opak: byznys a turistika reprodukční. Američanky míří za léčbou a zakázanými způsoby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].