Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Agrární komunismus Unie

Důležitější než orat je nyní umět dobře vyplňovat žádosti.

Francouzi brnkají architektům evropské ústavní smlouvy na nervy. Mají-li pravdu průzkumy veřejného mínění, hrozí, že brzy udělají z historicky první evropské ústavy balík starého papíru. Hnací silou francouzské eurofobní koalice jsou sedláci. Do akce proti „nadvládě Bruselu“ se ženou ti samí, kteří v nedávných dnech, jako každý rok touto dobou, sepisovali žádosti o dotace ze společné evropské kasy.

Od hladu k plýtvání

Evropská unie uděluje farmářům podpory v rámci tzv. společné zemědělské politiky (CAP). Idea společného unijního přístupu k zemědělství vznikla už v padesátých letech minulého století a měla zajistit, aby hladová poválečná Evropa dosáhla potravinové soběstačnosti. Tento cíl byl splněn. Základních potravin, například obilí, hovězího masa, másla nebo cukru je v Evropě od první poloviny sedmdesátých let dostatek. V dalším desetiletí se již Unie potýkala s nadprodukcí a přebytečné obilí či hovězí se muselo draze skladovat a vyvážet.

Do současné podoby přivedly společnou zemědělskou politiku hlavně silné proagrární lobby z jižních států EU. Hlas francouzských, řeckých či italských farmářů prosperujících už desetiletí jen díky tučným evropským dotacím je notoricky silný a pod jeho vlivem jako by se někdy zapomínalo, že v Evropě, například v Nizozemsku, působí také ekonomicky zcela soběstační rolníci.

„Evropská unie horentně…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].