Často hledáte, jak…
Obálka vydání 20/2005
20/2005 • 15.–22. 5. 2005

2005/20

Editorial

Editorial

Marek Švehla

nový Respekt vám přináší reportáž z Londýna a Paříže, přibližující atmosféru před schvalováním evropské ústavy. Pohled do obou zemí ukazuje, jak rozdílné jsou názory a očekávání tamních lidí. Zjištěným informacím věnujeme komentář na protější straně a hlavní článek čísla na straně 13. Druhým tématem, jemuž se věnujeme obšírněji, je konec vládní krize. Přinášíme analýzu programového prohlášení nové vlády, zprávu o vzniku levicové frakce uvnitř ČSSD a rozhovor s ministrem Františkem Bublanem.

Vyhlášení výsledků soutěže Nejlepší časopisy roku 2004

Ve středu 18. května 2005 byly vyhlášeny výsledky 1. ročníku soutěže Nejlepší časopisy roku 2004, kterou uspořádala Unie vydavatelů.

Za nejlepší obálku loňského roku porotci vybrali 31. číslo časopisu RESPEKT s podtitulem: Al-Káida pánem světa.

V kategorii Společenské a zpravodajské tituly získal RESPEKT 2. místo.

Scéna

Co se děje ve světě

Petr Třešňák

Trojnásobný držitel Pulitzerovy ceny, sloupkař deníku The New York Times a autor věty „některé věci jsou pravda navzdory tomu, že v ně věří George Bush“ má novou knihu. A ne ledajakou: esej Svět je placatý (The World is Flat) se ihned po vydání vyšvihl na špičku amerických bestsellerů a Thomasu L. Friedmanovi za něj skládá poklonu i takové politologické eso jako Fareed Zakaria.

Kulturní tip

Jaroslav Pašmik

Tuto středu se pražská zoologická zahrada změní k nepoznání. Večer se po pavilonech rozmístí padesát tanečníků a herců, aby společně se zvířaty zahájili zvláštními „site specific“ projekty desátý ročník mezinárodního divadelního festivalu 4+4 dny v pohybu. Diváci budou postupovat v malých skupinkách od pavilonů k výběhům a teráriím.

Knihy

Viktor Šlajchrt

Nelze se divit nikomu, kdo básně Tomáše Kafky (na snímku) na stránkách MF Dnes pokládá za příšerné. „Chelsea není červi, / ztratili jsme nervy / a v závěru tři body – / Chelsea není everybody,“ zní namátkou jedna z nich, jež se nyní dostala i do autorovy básnické sbírky Verše v roce z nakladatelství Petrov. Jenže v noblesně upravené knížce vyznívají Kafkovy básně jinak než v novinách.

Výstavy

Petr Třešňák

Tento čtvrtek v Severočeské galerii v Litoměřicích představí kurátor Jiří Zemánek projekt Od země přes kopec do nebe… Výstava nese podtitul, jenž dobře osvětluje její zaměření: O chůzi, poutnictví a posvátné krajině. Šest tematických bloků jako třeba Romantismus a jeho ohlasy, Poutníci boží nebo Mizející kopce představí desítky umělců, kteří se krajině, volnému pohybu nebo duchovním otázkám věnují: například Karla Hynka Máchu, Caspara Davida Friedricha, Františka Drtikola, Josefa Váchala nebo Františka Skálu (viz obr.). Do­provodný program stojí za to – kromě přednášek či diskusí totiž počítá také s řadou výletů, korunovaných pěší poutí z Prahy na Sněžku.

Hudba

Jaroslav Pašmik

Tento týden bude opět ve znamení variací na vážnou hudbu. V rámci festivalu Pražské jaro se můžeme těšit na vystoupení tria amerického jazzového pianisty Herbieho Hancocka (na snímku), který zahraje skladby různých jazzových klasiků společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu (21. 5.). V souvislosti s festivalem vysílá ČT 2 premiéru velmi vydařeného dokumentu režiséra Pavla Kouteckého Každý rok je Pražské jaro (19. 5., 20.00).