Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Komorous zahradníkem

Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous rozšířil řady vyznavačů hnutí „Udělej si sám“. A udělal to radikálně: protože se mu nelíbil vládní ná­vrh zákona týkající se jeho práce, sepsal svoji vlastní verzi. A pak si našel zákonodárce, který ji přijal za svou. Takže i když Komorousovu představu, jak správně bojovat proti drogám, odmítla vláda i ústavně právní výbor sněmovny, bude o ní díky lidoveckému delegátovi Vladimíru Říhovi jednat celé poslanecké plénum.

Šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous rozšířil řady vyznavačů hnutí „Udělej si sám“. A udělal to radikálně: protože se mu nelíbil vládní ná­vrh zákona týkající se jeho práce, sepsal svoji vlastní verzi. A pak si našel zákonodárce, který ji přijal za svou. Takže i když Komorousovu představu, jak správně bojovat proti drogám, odmítla vláda i ústavně právní výbor sněmovny, bude o ní díky lidoveckému delegátovi Vladimíru Říhovi jednat celé poslanecké plénum.

Skutečnost, že by si subalterní státní úředník sám psal zákony „na tělo“ a prošlo mu to, je šokující. Jiří Komorous se ale vyzná. Umí dobře prodat svou práci, dokáže zviditelnit každý úspěšný zásah své jednotky, kdy je z každého chyceného překupníčka hned „hlava albánského gangu dealerů drog“. Možná i proto přežil ve funkci šest ministrů a jeho jednotka získala v policejní hierarchii neotřesitelnou pozici.

Tentokrát to Jiří Komorous se svou kruciádou proti drogám přehnal. Nelíbil se mu zákon zpracovaný ministerstvem spravedlnosti, který navrhuje dělení drog na měkké a tvrdé a který by lidi z protidrogového nutil rozlišovat, mírnit represi a zhášel by jejich gloriolu bojovníků proti Zlu. Proto plukovník Komorous na chvíli sundal uniformu, vstoupil mezi zákonodárce a přišel s návrhem, který vyhovuje jeho jednotce a prosazuje represi. Neodradilo jej ani vyjádření ústavně právního výboru, že nepochopil podstatu vládního návrhu zákona a že jeho snaha hrozí nepodloženým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].