Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jaderný hřib na ose zla

Bude to taková exotika, že by pražský primátor Pavel Bém, toho času na dovolené na Papui-Nové Guineji, zbledl závistí. Poprvé od listopadu 1989 zavítá ústavní činitel této země do Severní Koreje. Jenže ona exotika se týká pouze uzavřenosti KLDR, nejtemnějšího a nejbrutálnějšího režimu planety. Cesta, na kterou koncem týdne vyráží Lubomír Zaorálek, ovšem vede do státu, který podle seriózních informací chystá pokusný jaderný výbuch. Tady už exotika končí.

Před sedmi lety vstoupily do tohoto exkluzivního klubu Indie s Pákistánem a Henry Kissinger zařadil nepředvídání těchto testů mezi čtyři největší kiksy CIA v historii. Nyní má KLDR podle Mezinárodní organizace pro jadernou energii k dispozici asi šest atomových zbraní. Co se ale stane, provede-li pokusný výbuch? Ještě v roce 1981 zničilo izraelské letectvo reaktor v iráckém Osiraku těsně před navážkou paliva. Ale po testu jaderné zbraně je takový zásah už zbytečný. Nejvíce pak bude ze situace profitovat Čína, která Severní Koreji dodává polovinu její energie a třetinu potravin, a tudíž by ji mohla postavit před ultimátum. Jenže v úterý Peking jakékoli myšlenky na sankce odmítl. Má teď v ruce dokonalou zbraň. Americký protijaderný deštník ještě nefunguje, útok na KLDR by ohrozil životy milionů Jihokorejců a Japonců, takže Peking si může diktovat.

Zpráva o Zaorálkově cestě byla zveřejněna v únoru, jen tři dny předtím, než se Pchjongjang přiznal, že vlastní jaderné zbraně. Teď tedy Zaorálek vyráží ve chvíli, kdy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].