Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Nikdo ho nebude poslouchat

Ještě před palestinskými volbami, již během agonie Jásira Arafáta a pak hned po jeho listopadovém úmrtí, bylo jasné, že v tomto klání půjde o nejzásadnější změnu na špici palestinského vedení za posledních čtyřicet let. Proto se nad výsledkem voleb vedly již předem seriózní úvahy. V rozhovoru pro Respekt se nad dalšími možnostmi vývoje mezi Palestinci po volbách a perspektivou mírového procesu zamýšlejí dva izraelští a jeden palestinský expert: Barry Rubin, ředitel Centra pro globální výzkum mezinárodních vztahů GLORIA a komentátor deníku The Jerusalem Post, Shlomo Avineri, profesor politologie na Hebrejské univerzitě a autor řady knih a studií o Blízkém východě, a Omar Karmi, komentátor listu The Jordan Times a editor časopisu The Palestine Report.

Fotografie: Barry Rubin. Foto Jeremy Hurewitz • Autor: Respekt
Fotografie: Barry Rubin. Foto Jeremy Hurewitz • Autor: Respekt

Ještě před palestinskými volbami, již během agonie Jásira Arafáta a pak hned po jeho listopadovém úmrtí, bylo jasné, že v tomto klání půjde o nejzásadnější změnu na špici palestinského vedení za posledních čtyřicet let. Proto se nad výsledkem voleb vedly již předem seriózní úvahy. V rozhovoru pro Respekt se nad dalšími možnostmi vývoje mezi Palestinci po volbách a perspektivou mírového procesu zamýšlejí dva izraelští a jeden palestinský expert: Barry Rubin, ředitel Centra pro globální výzkum mezinárodních vztahů GLORIA a komentátor deníku The Jerusalem Post, Shlomo Avineri, profesor politologie na Hebrejské univerzitě a autor řady knih a studií o Blízkém východě, a Omar Karmi, komentátor listu The Jordan Times a editor časopisu The Palestine Report.

Bude palestinské vedení vzešlé z voleb schopné přinést mír?

Rubin: Tady bohužel vůbec nelze uvažovat v pojmech ze západního politického stylu. Důležité je, kde sídlí skutečná moc – v Arafátově hnutí Fatah. A hlavou Fatahu je Faruk Kadumi, extremista, který nikdy neakceptoval dohody z Osla ani právo Izraele na existenci. Problém je i to, že ve Fatahu je přes tucet nejrůznějších bezpečnostních skupin a každá si dělá, co chce. A pak ozbrojené skupiny, z nichž nejsilnější je brigáda mučedníků od Al-Aksa, kterou vede Mahmúd Barghouti, který si odpykává doživotní trest v izraelském vězení. Takže, co zmůže Mahmúd Abbás? Bude…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].