Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Mezinárodní politika je cynická

PCHENG MING-MIN (1923) je předním představitelem tchajwanských demokratických sil. V 60. letech byl odsouzen na osm let do vězení za kritiku režimu generála Čankajška, v roce 1970 emigroval a postupně žil ve Švédsku, Kanadě a USA. Domů se mohl vrátit díky amnestii až po dvaceti letech. V roce 1996 kandidoval za Demokratickou pokrokovou stranu (DDP) na prezidenta, o čtyři roky později se stal poradcem prezidenta Čchen Šuej-piena a zůstal jím i po jeho znovuzvolení v loňském roce.

Fotografie: Foto Tomáš Krist / LN • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Tomáš Krist / LN • Autor: Respekt

PCHENG MING-MIN (1923) je předním představitelem tchajwanských demokratických sil. V 60. letech byl odsouzen na osm let do vězení za kritiku režimu generála Čankajška, v roce 1970 emigroval a postupně žil ve Švédsku, Kanadě a USA. Domů se mohl vrátit díky amnestii až po dvaceti letech. V roce 1996 kandidoval za Demokratickou pokrokovou stranu (DDP) na prezidenta, o čtyři roky později se stal poradcem prezidenta Čchen Šuej-piena a zůstal jím i po jeho znovuzvolení v loňském roce.

V prosincových parlamentních volbách zvítězila na Tchaj-wanu opozice pod vedením Kuomintangu. Nejsou výsledky voleb předzvěstí stagnace?

Dopustili jsme se mnoha strategických chyb. K volbám navíc přišlo rekordně málo voličů – méně než 60 %, a byli to většinou stoupenci opozice. Na Tchaj-wanu máme prezidentský systém, ale prezident musí vše prosadit v parlamentu. V rámci vlastní volební kampaně přislíbil reformy, a aby splnil svůj slib, musí parlament přesvědčit o potřebě řady zásadních zákonů. Po prosincových volbách nikdo nemůže předpovědět, nakolik se mu to podaří. V následujících třech letech, kdy bude v úřadu, ho čekají těžké časy.

Překvapily vás výsledky voleb?

Nečekal jsem to, ale vždycky jsem říkal, že nemáme Kuomintang podceňovat. Vládli nám padesát let, jsou ve společnosti hluboce prorostlí. Situace může být velmi nestabilní.

Ať…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].