Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Euroústava ještě letos

V dosud neznámém roce, který nás čeká, se ta událost rýsuje výrazně. Schvalování evropské ústavy bude kótou, o kterou se ve společnosti i v politice letos svede nejvášnivější souboj. Už nyní je téměř jisté, že výsledek se rozhodne v referendu – chce ho totiž jak vláda, tak opozice.

V dosud neznámém roce, který nás čeká, se ta událost rýsuje výrazně. Schvalování evropské ústavy bude kótou, o kterou se ve společnosti i v politice letos svede nejvášnivější souboj. Už nyní je téměř jisté, že výsledek se rozhodne v referendu – chce ho totiž jak vláda, tak opozice. O to tvrdší spor ale bude o technické problémy, jako je přesné znění otázky nebo datum. Tyto zdánlivé maličkosti mohou rozhodnout zápas, který stoupenci i odpůrci ústavy EU shodně považují za klíčový pro náš další život.

Dálnice do Evropy

Proč Česko nejde stejnou cestou jako Litva či Maďarsko, které už ústavu schválily, a to parlamentní cestou? Premiér Stanislav Gross i politici ODS a KSČM argumentují právy voličů. „Protože jsme to slíbili lidem. Oni mají právo o tom rozhodnout, je to nejvhodnější cesta,“ říká předseda vlády. Praktické vysvětlení nabízí předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimír Laštůvka (ČSSD): „Nic jiného nám nezbude. ODS a komunisté jsou proti, takže ústavu v parlamentu neprosadíme. Třípětinovou většinu prostě neseženeme nikdy.“ Na míru momentální politické situaci ostatně ušili schvalování i Litevci, kteří řekli ANO už loni v listopadu jako první v celé Unii. A to ne proto, aby vyhráli nad Italy, kteří plánovali být nejrychlejší, ale proto, že později už by to stěží bylo možné – v nedávných litevských volbách uspěli euroskeptici a parlament chtěl ještě naposledy ve starém složení využít své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].