Často hledáte, jak…
Obálka vydání 1/2005
1/2005 • 2.–9. 1. 2005

2005/1

Kultura

Mimochodem

Viktor Šlajchrt

Divné kouzlo pana Omasty

Viktor Šlajchrt

Na kávě s mrtvým mužem

Přemysl Martínek

Filmu Kafe a cigára, který tento týden přichází do českých kin, by slušel podtitul „the best of Jim Jarmusch“. Slavný americký nezávislý režisér jej poskládal z jedenácti krátkých povídek, které natočil v letech 1986 až 2003, takže výsledek odráží celou jeho tvorbu a navíc si v něm zahrála řada Jarmuschových oblíbených spolupracovníků. Na druhou stranu ale tenhle film nepřináší nic nového a vlastně mu i chybí to, co je na Jarmuschovi nejzajímavější: nápaditost, energičnost a osobitá poetika. Kafe a cigára tak můžeme chápat spíše jako zprávu o současném stavu zámořského filmu. Americký nezávislý sen se dvacet let po svém famózním nástupu do kin začíná pomalu rozplývat. A jeho autoři s ním.

Sláva i zatracení Susan Sontagové

Hana Ulmanová

Modlím se a čistím svou pušku

Jaroslav Pašmik

Vložíte-li do přehrávače desku Real Gone, kterou na podzim vydal americký hudebník Tom Waits, máte zpočátku pocit, že posloucháte pirátskou nahrávku nebo nějaké demo ze zkušebny. Zaplaví vás změť hlasů, reproduktory divně zkreslují a chroptí. Když ale člověk přizpůsobí uši jisté syrovosti, nemůže se od nahrávky odtrhnout. Užasle přebírá podivuhodné písně, váží je jako nějaké drahokamy, objevuje výstižné metafory, tajemné příběhy a výbornou nadčasovou hudbu. Jak to ten Waits dělá? Vždyť je mu pětapadesát, tohle album je jeho osmnácté a měl by už nárok na určitou zastaralost. Ve svém vandráckém obleku a hučce však vypadá stále neobyčejně svěží.

Domov

Připomeňme si

Marek Pokorný

Alkohol, naše láska

Silvie Lauder

Ta zpráva byla stejná jako každý rok: zase jsme vypili nejvíc piva na světě. A přece ji v závěru loňského roku nešlo přehlédnout. Přišla totiž vzápětí po informaci, že k největším evropským pijákům patří i česká mládež. Fakt, že mladí si k tomu ještě rádi dají jointa nebo extázi, také koncem roku zlomil vaz vládnímu protidrogovému koordinátorovi Josefu Radimeckému. Nicméně odvolaný úředník provedl ještě před odchodem revoluční krok. Přesvědčil vládu, aby do svého seznamu potíraných drog zařadila poprvé vedle marihuany či heroinu i alkohol. Takže ačkoli to ještě vůbec nejde poznat, nad českou národní kratochvílí se možná stahují mraky.

Pomluv ho, ale seriózně

Marek Švehla

Odposlechy trhají rekord

Jaroslav Spurný

Policie tento týden předloží prezidentu Václavu Klausovi analýzu prováděných odposlechů, kterou si u policie objednal před dvěma měsíci. Podle už publikovaných informací policejního prezidia analýza prokázala, že je vše v pořádku. V počtu nasazených odposlechů prý patříme v Evropě k průměru a odposlechy přinášejí policii závažné informace. Jenže policie použila statistická čísla, u kterých i laik – dostane-li tu možnost – po krátkém srovnání pochopí, že jsou neprůkazná a nedokazují vůbec nic.

Rok dostatku, rok teroru

Silvie Lauder, Tomáš Němeček

Jaké důležité události očekáváte v České republice v roce 2005? V novoroční anketě Respektu mezi padesátkou osobností zdejšího veřejného života (od ekonomů přes společenské vědce až po astrologa) zněla nejčastější odpověď: vůbec žádné.

Skvělé rtěnky pro krysy

Jan Kovalík

Komentáře

Prezidentův temný rok

Tomáš Němeček

Jiří Straka mezi námi

Hana Čápová

Juščenko nabízí smír

Roman Kupchinsky

Co přineslo tsunami

Marek Švehla

Symbolem právě uplynulého roku se patrně stane někdo z obětí ničivého vlnobití v jihovýchodní Asii, které má teď celý svět zapsané pod japonským názvem tsunami. Klidně by to mohl být sedmiletý švédský chlapec Karl Nilsson. Fotku jeho smutné tváře přinesly agentury dva dny po katastrofě, když byl nalezen ukrytý v buddhistickém chrámu v Thajsku nedaleko pobřeží, kde trávil s rodiči a dvěma bratry Vánoce. Tsunami je všechny zaplavilo v hotelu, Karl se zachránil, rodiče ani bratry ale nenašel. Jeho neštěstí zachytili západní novináři a i díky jeho příběhu svět v tuto chvíli nebývale intenzivně hledá odpověď na otázky, které doprovázejí každou přírodní katastrofu: Šlo tomu předejít? A jaké poučení si vzít pro příště?

Ve hvězdách

Viktor Šlajchrt

Drobnou prací za Dárfúr

Zbyněk Petráček

Kde hledat maják do roku 2005? To není tak jednoduchá otázka, jak by se zdálo, pokud ovšem nějaká převratná událost nedorazí shůry. Stačí probrat první roky třetího milénia: 2001 – teroristický útok na USA, pro mnohé počátek nové světové války; 2002 – pacifikace sponzorů tohoto útoku na území Afghánistánu; 2003 – pacifikace jednoho z článků „osy zla“, konkrétně režimu Saddáma Husajna; 2004 – dlouho očekávané největší rozšíření EU v historii a před týdnem podobně bezprecedentní přírodní katastrofa v Indickém oceánu. V tomto kontextu lze říci, že letošek bude zřejmě „rokem drobné práce“. Není na tom nic pejorativního. Vždyť mohutné světlo velkých majáků často ke škodě věci přehluší nemenší bolesti, které mají tu smůlu, že se jimi nezabývají sofistikované armády, a proto nejsou politicky či mediálně atraktivní. Jedna taková se nabízí už skoro dva roky – vraždění v súdánském Dárfúru. Postoj k němu se rýsuje jako praktický test pro rok 2005.