Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ministrovo úporné odhodlání

Postup ministra spravedlnosti Pavla Němce v kauze katarského prince vzbuzuje vážné obavy, že nešlo jen o snahu „zlepšit vztahy“ s Katarem.

Pavel Němec neměl právo rozhodnout o vydání Katařana Hamada Al Sáního ke stíhání do jeho rodné země, říkají zatím soudy i nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Zákon jednoznačně stanoví, že na to právo máme, brání se Němec a jeho úředníci. Problém se tak dostal do roviny právních diskusí, pro veřejnost často nesrozumitelných. To, co ale vzbuzuje pozornost i laiků stojících mimo spor, je ministrovo úporné odhodlání jít kvůli „banálnímu“ sporu do střetu s velkou částí odborné veřejnosti, a dokonce k projevům otevřeného nátlaku na soudy a státní zastupitele, aby jednali podle jeho zájmu. Kolem případu se rozpoutala také vášnivá politická debata a okolnosti prošetřuje policie.

Neurážejte mě

Případ člena katarské královské rodiny je průhledný. Policie loni Al Sáního osm měsíců sledovala, na podzim jej zatkla a obvinila ze sexuálního zneužití šestnácti dívek, z nichž čtyři byly mladší patnácti let. Brzy byl obžalován a v dubnu proběhlo první soudní stání. Katarská diplomacie se od počátku snažila o vydání Al Sáního a v lednu zaslala na ministerstvo zahraničí oficiální dopis. „Katařané se ptali, zda může využít diplomatické imunity, to jsme odmítli a požádali o vyjádření ministerstvo spravedlnosti,“ říká mluvčí rezortu Vít Kolář. Ministerstvo spravedlnosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].