Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Alan Clements, který tento týden navštíví Prahu, má za sebou vskutku rozmanitou kariéru. Coby jeden z prvních Američanů vůbec strávil v 70. a 80. letech téměř deset let v barmských klášterech jako buddhistický mnich, meditoval až 20 hodin denně a mlčky poznával sebe sama. Na příkaz diktátorů musel zemi opustit. Po návratu se věnoval nejen výuce meditačních technik, ale část devadesátých let prožil jako novinář ve válečné Jugoslávii. Stal se aktivistou za lidská práva, se svou přítelkyní, laureátkou Nobelovy ceny míru a dnes vězněnou barmskou disidentkou Su Ťij, napsal v polovině 90. let uznávanou knihu Hlas naděje. Spojení aktivismu s tvorbou jej přivedlo až k divadelní hře s názvem Spirituell Inkorrekt: Existenční komedie, kterou Clements představí v sobotu 14. 5. v pražském Divadle Na zábradlí.

Alan Clements, který tento týden navštíví Prahu, má za sebou vskutku rozmanitou kariéru. Coby jeden z prvních Američanů vůbec strávil v 70. a 80. letech téměř deset let v barmských klášterech jako buddhistický mnich, meditoval až 20 hodin denně a mlčky poznával sebe sama. Na příkaz diktátorů musel zemi opustit. Po návratu se věnoval nejen výuce meditačních technik, ale část devadesátých let prožil jako novinář ve válečné Jugoslávii. Stal se aktivistou za lidská práva, se svou přítelkyní, laureátkou Nobelovy ceny míru a dnes vězněnou barmskou disidentkou Su Ťij, napsal v polovině 90. let uznávanou knihu Hlas naděje. Spojení aktivismu s tvorbou jej přivedlo až k divadelní hře s názvem Spirituell Inkorrekt: Existenční komedie, kterou Clements představí v sobotu 14. 5. v pražském Divadle Na zábradlí.

Hra (věnovaná právě Su Ťij) je vlastně autorovou one-man-show, monologem, v němž se uvažování o spiritualitě dnešní doby mísí s humorem, politickou agitací a satirou. Sám formu hry popisuje jako „nový žánr duchovní zábavy“. Nutno podotknout, že v politickém slova smyslu Clementsova kritičnost zdaleka nekončí u barmských diktátorů a pravicověji orientovaní diváci se musí připravit na nejhorší. Válku proti teroru považuje autor za „maskovaný křesťansko-židovský džihád proti islámu“, vedený mocenskými nároky, a předem upozorňuje, že nevěří snaze vynutit si demokracii přiložením pistole na spánek. Ne nadarmo mu tedy média vymýšlejí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].