Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Je dobré mít ČT 24

Česko má první čistě zpravodajský kanál ČT 24. Diváci, kteří mají možnost jej sledovat na internetu nebo na satelitu, určitě najdou řadu chyb, ale spuštění kanálu lze považovat za menší mediální revoluci.

Dnešní program zatím připomíná spíš jakési „natahované“ zpravodajství, které známe z klasického vysílání na ČT 1. To by bylo do budoucna málo, nesmí se ale zapomínat na to, že veřejnoprávní televize zahájila vysílání navzdory tomu, že jí zákonodárci odmítli zvednout koncesionářský poplatek či podíl reklamy. Peníze, které sotva stačí na dva stávající kanály, mohou těžko zabezpečit tři plnohodnotné programy.

K vysílání České televize ČT 24 má zatím šanci dostat se jen jedno procento lidí, a už se objevily hlasy, že je zbytečné, aby se vysílalo pro tak malé publikum. Tento argument neplatí – nový kanál umožňuje, aby se televize připravila na digitální vysílání, jehož zavedení se nezadržitelně blíží. Až se tedy ČT 24 stane díky digitalizaci přístupná většině tuzemských diváků, měla by to být už plně profesionální televize. Jistým způsobem tak ČT dala za vyučenou politikům, kteří stále nejsou schopni legislativně ani prakticky digitální vysílání zajistit.

A jak by měla ČT 24 vypadat? Rozhodně ne jako její slovenská obdoba TA3, kde se téměř neustále opakují stejné zprávy. Veřejnoprávní televize by se měla více věnovat ekonomickým rozborům, které se v českých televizích téměř nevyskytují, i menšinovým tématům, vědě, neměla by se vyhýbat…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].