Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Evropský film zachrání přistěhovalci

Cenami ověnčený snímek Proti zdi vstoupil do českých kin prakticky bez povšimnutí. Pro evropskou kinematografii přitom znamená velký příslib.

Film německého režiséra tureckého původu Fatiha Akina loni v březnu zazářil na filmovém festivalu v Berlíně a dostal hlavní cenu, letos v březnu jej pak Evropská filmová akademie vyhlásila nejlepším dílem loňské sezóny. K nám se Proti zdi dostává až na konci letošního dubna a v současnosti se hraje ve dvou pražských multikinech pro pár diváků. Těžko si představit pádnější důkaz toho, že česká filmová distribuce pomalu rezignuje na světové dění. V tomhle případě je to opravdu škoda.

Dvojice na zvláštním oddělení

Filmy Fatiha Akina přitom u nás nejsou neznámé. Kompletní retrospektivu měl loni na Febiofestu a jeho snímek V červenci se dočkal i distribuce do českých kin. Proti zdi na rozdíl od Akinových předchozích filmů není komedií a klade si za cíl více vypovídat o současné situaci turecké menšiny v Německu. Především se ale jedná o milostný příběh, který svede dohromady dva rozervané tápající hrdiny.

Cahit, stárnoucí punker a zahořklý vdovec, pracuje jako sběrač odpadků v jednom hamburském klubu. V krátkých záběrech sledujeme jeho zdevastované tělo, téměř neschopné normálního pohybu. Cahit sbírá odpadky, pak sedí v klubu, pije a nakonec si vyjede autem, aby se v plné rychlosti rozjel proti zdi. V psychiatrické léčebně na zvláštním oddělení pro sebevrahy se setkává se Sibel,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].