Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Asii zasáhl tajfun

Ač ještě zdaleka není sezóna tajfunů, počátkem dubna se jeden nečekaně mohutný přes Východní Asii přehnal. Zejména nemateriální škody, které způsobil, jsou těžko vyčíslitelné a budou se dlouho odstraňovat. Vyvolalo jej rozhodnutí japonského ministerstva školství, kultury, sportu, vědy a technologií schválit text středoškolské učebnice dějepisu, která překrucuje citlivá historická fakta o chování japonských ozbrojených sil za druhé světové války. Mimo jiné zamlčuje známé válečné zločiny a vydává japonskou agresi za osvobozeneckou válku proti západnímu kolonialismu. To stačilo k tomu, aby v Číně a Koreji vyšly do ulic desetitisícové davy a hlavně v Číně za přihlížení policie útočily kameny na japonské zastupitelské úřady a demolovaly japonské obchody a restaurace. Ojediněle došlo i k napadení několika japonských studentů.

Fotografie: Pro někoho zločin, pro jiné „osvobozenecká válka“. (Japonští vojáci popravují čínské válečné zajatce.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Pro někoho zločin, pro jiné „osvobozenecká válka“. (Japonští vojáci popravují čínské válečné zajatce.) Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Ač ještě zdaleka není sezóna tajfunů, počátkem dubna se jeden nečekaně mohutný přes Východní Asii přehnal. Zejména nemateriální škody, které způsobil, jsou těžko vyčíslitelné a budou se dlouho odstraňovat. Vyvolalo jej rozhodnutí japonského ministerstva školství, kultury, sportu, vědy a technologií schválit text středoškolské učebnice dějepisu, která překrucuje citlivá historická fakta o chování japonských ozbrojených sil za druhé světové války. Mimo jiné zamlčuje známé válečné zločiny a vydává japonskou agresi za osvobozeneckou válku proti západnímu kolonialismu. To stačilo k tomu, aby v Číně a Koreji vyšly do ulic desetitisícové davy a hlavně v Číně za přihlížení policie útočily kameny na japonské zastupitelské úřady a demolovaly japonské obchody a restaurace. Ojediněle došlo i k napadení několika japonských studentů.

Skončete s masochismem

Autorizace učebních textů má v Japonsku dlouhou a pestrou historii a je v souladu s tradiční (i v Číně platnou) představou o správné, pravdivé, oficiální historii, kterou je třeba vštěpovat novým generacím. Předmětem veřejné diskuse se však poprvé stala až v polovině 60. let, když prominentní levicový historik Saburó Ienaga takovou praxi označil za protiústavní a zažaloval ministerstvo školství. Vyvolal tak spory, které se táhly přes třicet let.

Opravdovým politickým a diplomatickým problémem se ovšem autorizace stala až v roce 1982,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].