Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Američané doma, Bush v Moskvě

Zřejmě nejspektakulárnější událost v rámci oslav 60. výročí konce druhé světové války proběhne v Moskvě: setkání Bush – Putin. Na jakém pozadí se odehrává a co přináší? Zatímco celá Evropa žila přípravami na oslavy 60. výročí konce druhé světové války, v USA panovala zcela jiná atmosféra. Předním deníkům toto téma nedominovalo a ani hlavní televize mu nevěnovaly tolik vysílacího času, na kolik je evropská veřejnost zvyklá. Američané rádi hledí dopředu, neohlížejí se příliš do minulosti a jednotlivá historická výročí snad až na Den nezávislosti si nijak zvlášť nepřipomínají.

Prezident USA zahájil cestu do oslavujícího Ruska, aby umlčel domácí kritiky.

Zřejmě nejspektakulárnější událost v rámci oslav 60. výročí konce druhé světové války proběhne v Moskvě: setkání Bush – Putin. Na jakém pozadí se odehrává a co přináší? Zatímco celá Evropa žila přípravami na oslavy 60. výročí konce druhé světové války, v USA panovala zcela jiná atmosféra. Předním deníkům toto téma nedominovalo a ani hlavní televize mu nevěnovaly tolik vysílacího času, na kolik je evropská veřejnost zvyklá. Američané rádi hledí dopředu, neohlížejí se příliš do minulosti a jednotlivá historická výročí snad až na Den nezávislosti si nijak zvlášť nepřipomínají.

Existuje však i další vysvětlení. Pro USA představuje 8. květen 1945, oficiálně nazývaný VE-Day (Victory Europe Day), jen jedno z řady klíčových dat spojených s druhou světovou válkou – zhruba stejně významné jako 8. prosinec (napadení Pearl Harboru), 6. červen (D-Day při vylodění v Normandii) a pochopitelně 2. září (oficiální kapitulace Japonska). A právě proto květnové oslavy v USA zdaleka tolik nerezonují jako v Evropě. Koná se sice pietní akt na Arlingtonském hřbitově ve Washingtonu, ale většina Ameriky prožívá 8. květen jako všední den.

Odsuďte Molotova

Prezident Bush ovšem zamířil do Moskvy, což doma vyvolalo vnitropolitickou diskusi. Moskevských oslav se nezúčastní zástupci pobaltských států, které čekají na Putinovo odsouzení paktu Ribbentrop –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].