Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

V pravé poledne

Marek Švehla ve svém komentáři Iracionalita jednoho konce (Respekt č. 17/2005), v kterém kritizuje počínání moderátora Václava Moravce, vynesl současně i celkový kritický soud nad nedělními politickými diskusemi českých televizí. Soud poměrně jednoznačný a zřejmě i rázně napsaný, protože v podstatě především zdůraznil několik mýtů, které se kolem víkendových diskusí neustále objevují na stránkách novin.

Dejte nám politiky

I podle Marka Švehly je hlavní chybou těchto diskusí, že se v nich objevují pouze mágové stranických sekretariátů, že se v pořadech oproti zahraničí neobjevují komentátoři a glosátoři politiky a lidé mimo aktivní politiku. Také mu asi vadí, že čeští politici nejsou vystaveni oponentuře odborníků a lidí z mimoparlamentních stran. Dokonce si myslí, jako někteří jeho kritičtí předchůdci, že aktivní politici do těchto diskusí vůbec nepatří. A zřejmě věří, že kdyby si jednou konečně dramaturgové vzali tyto rady k srdci, nastal by pro diváka ráj televizních diskusí.

Vzhledem k tomu, že jsem za poslední více než čtyři roky připravil už přes dvě stě těchto nedělních politických diskusí v České televizi, a vzhledem k tomu, že jsem kdysi ještě jako píšící novinář ve svém komentáři vytýkal televizním diskusím úplně totéž jako Švehla, cítím se povolaný ohradit proti jeho a kdysi i svým tvrzením.

Základní protiargument vychází ze zkušenosti. Pokud jsme kdykoli…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].