Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

I am Čech, přátelé!

V Nymburce se stal zázrak: koncem února se tu narodil nový Čech, který se okamžitě stal jedním z nejlepších tuzemských basketbalistů. Zázrak způsobil ministr vnitra František Bublan.

V sedačce klubovny sportovního komplexu na okraji Nymburka sedí usměvavý černoch. Ten, kdo ho potká na ulici, jen těžko uhodne, že tenhle muž je přes svou celkem průměrnou výšku 186 centimetrů jedním z nejlepších rozehrávačů basketbalové extraligy.

„S míčem je to kouzelník. Proto jsme o něj stáli,“ vysvětluje vedoucí nymburského družstva Vratislav Šístek, proč jeho klub začal před dvěma lety pro svou čerstvou posilu, amerického basketbalistu Maurice Whitfileda (32), vyřizovat české občanství.

Zatímco lidé kolem jsou sdílní, komunikace s novopečeným Čechem je obtížnější. Hned po první česky položené otázce vyzývá očima svého týmového kolegu k překladu. „No on se před novináři stydí, protože má ještě hroznou výslovnost. Ale měl byste ho vidět, jak se baví s holkama,“ směje se Šístek. „Jsou tu supr lidi, udělal si tu spoustu kamarádů a rád by hrál za reprezentaci,“ tlumočí Whitfieldovy odpovědi na otázku, proč tak usiloval být Čechem, jeho spoluhráč Aleš Chán. „Všude říká, že je hrdý, že je Čech, a taky se tu chce usadit a rozhlíží se po nějakém domku,“ dodává.

I jen při letmém pohledu do zákona o státním občanství je vidět, že podmínky pro získání českého pasu jsou zapeklité. Jen namátkou: je k tomu nutné žít v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].