Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Správce nehybnosti

Vystoupil na balkon nad Svatopetrským náměstím a se štěstím v očích kynul zelektrizovanému davu dole. Složil hold svému předchůdci a v prvním projevu slíbil vstřícnost vůči jiným náboženstvím. Jeho prvním, všem viditelným krokem v „úřadě“ pak bylo odsouzení nového zákona povolujícího homosexuálům v katolickém Španělsku svatby a adopce. Nový papež Benedikt XVI. vstoupil na scénu. Jaká je jeho minulost?

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

Vystoupil na balkon nad Svatopetrským náměstím a se štěstím v očích kynul zelektrizovanému davu dole. Složil hold svému předchůdci a v prvním projevu slíbil vstřícnost vůči jiným náboženstvím. Jeho prvním, všem viditelným krokem v „úřadě“ pak bylo odsouzení nového zákona povolujícího homosexuálům v katolickém Španělsku svatby a adopce. Nový papež Benedikt XVI. vstoupil na scénu. Jaká je jeho minulost?

Pevnost proti nacismu

Narodil se před 78 lety jako Joseph Ratzinger v rodině policisty a hotelové kuchařky v bavorské vesnici Marktl am Inn. Pamětníci na něj vzpomínají jako na jemného hocha bez zájmu o sport, obklopujícího se knihami a hudbou. Podle jeho vzpomínek se otec dostával do sporů s místními nacisty, a tak se rodina kvůli tomu často stěhovala. V roce 1937 ale otec odchází do důchodu a Ratzingerovi se usazují poblíž města Traunstein. Žijí na skromné farmě, kde je idylický výhled na okolní borové lesy a za nimi pak zasněžené vrcholky Alp. Jde o spořádaný, středostavovskými rodinami obydlený kraj s třemi čtvrtinami obyvatel katolického vyznání. Budoucí papež dochází do nedalekého kostela Ettendorfer, kde se stejně jako všude v okolí pěstuje kult Panny Marie. Se zatajeným dechem tam nejraději sleduje velkolepé velikonoční obřady, při nichž místní kněží objíždějí kraj a žehnají koním farmářů. Joseph Ratzinger později vzpomíná, jak hluboce na něj katolické rituály…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].