Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Literatura

Studium vztahu filmu a historie je u nás na rozdíl od jiných zemí ještě v plenkách, knižní sborník Film a dějiny, který dal z různých příspěvků dohromady editor Petr Kopal, má proto ambici stát se zakladatelským textem. Většinu autorů spojuje profese historika (nikoli filmového), na kinematografii, její význam a objektivitu se proto snaží nazírat z perspektivy svého oboru. Jejich příspěvky se týkají historických filmů i seriálů zobrazujících různá období od husitství až po časy majora Zemana. Pojítkem řady úvah je samozřejmě posun optiky, k němuž řada filmařů přistupovala při zpracovávání historických témat v době komunismu.

vobrazek_725.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_725.jpeg • Autor: Respekt

Studium vztahu filmu a historie je u nás na rozdíl od jiných zemí ještě v plenkách, knižní sborník Film a dějiny, který dal z různých příspěvků dohromady editor Petr Kopal, má proto ambici stát se zakladatelským textem. Většinu autorů spojuje profese historika (nikoli filmového), na kinematografii, její význam a objektivitu se proto snaží nazírat z perspektivy svého oboru. Jejich příspěvky se týkají historických filmů i seriálů zobrazujících různá období od husitství až po časy majora Zemana. Pojítkem řady úvah je samozřejmě posun optiky, k němuž řada filmařů přistupovala při zpracovávání historických témat v době komunismu.

Olomoucký

Festival básníků

zůstává ve stínu svého významnějšího sourozence, festivalu Poezie bez hranic, snaží se však náskok snižovat. Letos tedy poprvé kromě autorských čtení českých básníků a prozaiků představí také zahraniční hosty. Organizátoři pozvali dva finské umělce – režisérku a performerku Sussanu Kolehminenovou, která bude publiku číst z klasického hrdinského eposu Kalevala, a Jyrkiho Heikkinena, který psaní poezie prokládá komiksovými librety. V Galerii u Mloka, jež bude festivalu patřit každý večer od pondělí do pátku (25.–29. 4.), vystoupí také domácí autoři Miloš Urban, Petr Hruška nebo Bohuslav Vaněk-Úvalský. Podrobný program viz

www.p-centrum.cz

.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].