Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Kulturní tip

Hned dva filmové festivaly proběhnou tento týden. Na západě Čech se připravuje Finále Plzeň (25. 4.–1. 5.), bilanční a soutěžní přehlídka původních českých filmů natočených v loňském roce, v několika pražských kinech pak začíná festival dokumentů o lidských právech Jeden svět (27. 4.–5. 5.). Protože příležitost vidět filmy promítané na Jednom světě se většinou neopakuje, dejme jim v této upoutávce přednost.
O hlavní cenu bude letos soutěžit 16 děl ze všech končin. Třeba snímek Ďáblův horník o 14letém bolívijském chlapci, který po smrti otce živí rodinu nebezpečnou prací v dolech na stříbro, syrový pohled na bezprizorné moskevské děti (My děti ze stanice Leningradská) nebo hrůzostrašný příběh z idylického Norska, v němž třiatřicetiletá žena zavraždí otce, jenž ji léta sexuálně zneužíval (Má milovaná holčička). Kdo nemá ze zpravodajství dost Iráku, může strávit večer s charismatickým pianistou Samirem Peterem, jenž se netají kritickými názory na současnou situaci v zemi (Pianista z Bagdádu).

Hned dva filmové festivaly proběhnou tento týden. Na západě Čech se připravuje Finále Plzeň (25. 4.–1. 5.), bilanční a soutěžní přehlídka původních českých filmů natočených v loňském roce, v několika pražských kinech pak začíná festival dokumentů o lidských právech Jeden svět (27. 4.–5. 5.). Protože příležitost vidět filmy promítané na Jednom světě se většinou neopakuje, dejme jim v této upoutávce přednost.

O hlavní cenu bude letos soutěžit 16 děl ze všech končin. Třeba snímek Ďáblův horník o 14letém bolívijském chlapci, který po smrti otce živí rodinu nebezpečnou prací v dolech na stříbro, syrový pohled na bezprizorné moskevské děti (My děti ze stanice Leningradská) nebo hrůzostrašný příběh z idylického Norska, v němž třiatřicetiletá žena zavraždí otce, jenž ji léta sexuálně zneužíval (Má milovaná holčička). Kdo nemá ze zpravodajství dost Iráku, může strávit večer s charismatickým pianistou Samirem Peterem, jenž se netají kritickými názory na současnou situaci v zemi (Pianista z Bagdádu).

Silnou pozici budou mít letos na Jednom světě ženy: sekce Film a ženaŽenským hlasem přinesou 17 filmů, které buď ženy natáčely, nebo v nich hrají hlavní roli. Překvapivé může být téma izraelského snímku Odsouzeny k manželství: tři dámy se léta domáhají rozvodu, ale mají smůlu, protože ve Svaté zemi musí s ukončením manželství souhlasit muž. Tři filmy nás nechají nahlédnout za oponu nejhoršího režimu na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].