Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Kaleidoskop

V Praze se po známých zdevastovaných objektech, jako je Císařský mlýn (hřeší se trochu na to, že je poněkud bokem) nebo Šlechtova restaurace (stejný případ), stává dalším neuralgickým místem palác U Hybernů. Tentokrát jde o památku, která nestojí někde stranou, ale naopak – je přímo v srdci historického centra, na Náměstí Republiky.

Bývalý barokní kostel a sousední klášter má pohnutý osud. Na počátku XIX. století byl přestavěn na úřad, přičemž byla odstraněna nádherná klášterní fasáda i výrazná kostelní věž. Po poslední válce byla kostelní loď přepatrována a změněna v celkem úspěšnou výstavní síň. Tato funkce by prostoru jistě slušela i dnes. V 90. letech byl však bohužel objekt zastaven bance po nezdařené akci Lotynka organizované ministerstvem kultury. Nový vlastník začal bývalý kostel přestavovat na muzikálovou scénu, a to v době, kdy tyto estrádní produkce pro zájezdové publikum mají finanční problémy i v podstatně menších prostorách. Během nepodařených úprav byly bez souhlasu příslušných úřadů částečně zlikvidovány cenné pozůstatky původního interiéru. Nyní práce postupují hlemýždím tempem a konec je v nedohlednu. Zchátralost empírového průčelí maskuje billboard.

O cenný areál se před časem zajímala firma Volkswagen, která tu chtěla mimo jiné zřídit jakousi Kunsthalle pro různé výstavní a společenské akce. V areálu bývalého kláštera se pak uvažovalo o škole pro mladé designéry. Tato nadějná změna funkce však bohužel vzala za své…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].