Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Dlouhá plavba košile do Evropy

Tuzemské textilní výrobce převálcují čínské dovozy. Zdejší fabriky zkrachují. Česko ještě víc zaplaví tržnice s lacinými oděvy z Asie. Tak zněly – a ještě znějí – hlasy výrobců i politiků, strašící katastrofou po zrušení kvót na čínské textilní zboží.
Katastrofické předpovědi se však zatím nenaplňují, spíše naopak: čeští výrobci se naučili levné konkurenci čelit a někteří dokonce sami vyrábějí v Číně. A radovat se může zákazník, který si může vybírat ze záplavy kvalitního, módního a hlavně cenově dostupného zboží, o němž se mu ještě před pár lety mohlo jen zdát.

Fotografie: Rychle dojezte! Evropa nepočká. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt
Fotografie: Rychle dojezte! Evropa nepočká. Foto Profimedia.cz / AFP • Autor: Respekt

Tuzemské textilní výrobce převálcují čínské dovozy. Zdejší fabriky zkrachují. Česko ještě víc zaplaví tržnice s lacinými oděvy z Asie. Tak zněly – a ještě znějí – hlasy výrobců i politiků, strašící katastrofou po zrušení kvót na čínské textilní zboží.

Katastrofické předpovědi se však zatím nenaplňují, spíše naopak: čeští výrobci se naučili levné konkurenci čelit a někteří dokonce sami vyrábějí v Číně. A radovat se může zákazník, který si může vybírat ze záplavy kvalitního, módního a hlavně cenově dostupného zboží, o němž se mu ještě před pár lety mohlo jen zdát.

Je to děs

Koncem března se zhruba desítka představitelů českých textilních firem vypravila do Číny: cestu pro ně a několik desítek jejich evropských kolegů zařídili úředníci Evropské unie. Cílem bylo prorazit na tamní trhy. „I kdyby si naše zboží mohlo dovolit jen jedno procento movitějších Číňanů, byl by to skvělé,“ říká majitel kravařského výrobce spodního prádla Spoltex s padesátkou zaměstnanců Jindřich Stoklasa. Jako každý účastník si hradil 80 procent nákladů cesty. Zbytek platila Unie, která také zajistila setkání se 150 čínskými podnikateli, kteří měli mít o evropské zboží zájem.

Už samotný začátek obchodní mise, jež měla nabízet zboží, začínal netradičně. „Hlavní organizátor nám před cestou říkal: ‚Nabízejte zboží, ale neukazujte žádné vzorky, nebo to opajcnou a hned…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].