Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Vládní léčka nevyšla

Nejdřív to vypadalo beznadějně, pak už byla dohoda o nové překlenovací vládě téměř na světě a nakonec ji pohřbili sociální demokraté za mohutné podpory hlavního vyjednávače Stanislava Grosse. ČSSD se rozhodla stát za svým předsedou až do konce, i kdyby měl být hořký jakkoli.

Fotografie: Kalousek to zařídí. Vlastně ne – zaviní. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Kalousek to zařídí. Vlastně ne – zaviní. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Nejdřív to vypadalo beznadějně, pak už byla dohoda o nové překlenovací vládě téměř na světě a nakonec ji pohřbili sociální demokraté za mohutné podpory hlavního vyjednávače Stanislava Grosse. ČSSD se rozhodla stát za svým předsedou až do konce, i kdyby měl být hořký jakkoli.

Vzkazujeme

Na konci pokusu o oživení vlády ČSSD, lidovců a US-DEU byl kompromis, který vzbuzoval silné podezření. Velmi výrazně se totiž lišil od návrhu, s nímž na schůzku šli sociálnědemokratičtí vyjednávači – především kývli na setrvání ministra Šimonovského a Ambrozka a souhlasili i s tím, aby zůstal Pavel Němec, předseda US-DEU, přestože měli podle zadání ústředního výkonného výboru trvat na tom, aby vláda zůstala bez šéfů a čelních představitelů stran.

Podezření se potvrdilo vzápětí, když předsednictvo ČSSD a po něm i poslanecký klub shodily projekt nové vlády se stolu. Sociální demokraté měli výhrady k obsazení ministerstev i poměru sil. „Nemůžeme se nechat od Kalouska vydírat,“ prohlašoval Gross a většina poslaneckého klubu to převzala do své argumentační výbavy. „My vzkazujeme, že pan Kalousek nás nemůže vydírat,“ říká poslankyně ČSSD Anna Čurdová. „My tím rozhodnutím říkáme, že nám jde o politickou a ekonomickou stabilitu této země,“ doplňuje další poslanec Miroslav Váňa. „My jsme ti, kdo nabídli ruku, a ona byla odmítnuta.“

Posedlost…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].