Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Ruská politika je středověká

Andrej Končalovský (*1937) je syn básníka Sergeje Michalkova (autora sovětské i ruské hymny) a básnířky Natálie Končalovské, jeho starší bratr je známý režisér Nikita Michalkov („Otrokyně lásky“, „Oči černé“, „Znaveni sluncem“ aj.). Studoval klavír na konzervatoři a režii na filmové fakultě u Michaila Romma. Už během studií začal spolupracovat s Andrejem Tarkovským (napsali společně mj. scénář k slavnému filmu Andreje T. „Andrej Rubljov“), absolvoval celovečerním „Prvním učitelem“ (podle novely Čingize Ajtmatova). Z jeho dalších prací je třeba připomenout snímky „O kulhavé Asje“ (22 let byl cenzurou zakázaný), „Šlechtické hnízdo“, „Strýček Váňa“, „Romance o zamilovaných“ a čtyřdílnou „Sibiriádu“. V roce 1980 odjel do USA, kde točil v Hollywoodu, dnes má pravidelný pořad v ruské televizi, často režíruje na světových operních scénách, natáčí pro americkou a francouzskou televizi. Před několika dny pobýval v Praze jako host Febiofestu.

Fotografie: Foto Profiemedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Profiemedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Andrej Končalovský

(*1937) je syn básníka Sergeje Michalkova (autora sovětské i ruské hymny) a básnířky Natálie Končalovské, jeho starší bratr je známý režisér Nikita Michalkov („Otrokyně lásky“, „Oči černé“, „Znaveni sluncem“ aj.). Studoval klavír na konzervatoři a režii na filmové fakultě u Michaila Romma. Už během studií začal spolupracovat s Andrejem Tarkovským (napsali společně mj. scénář k slavnému filmu Andreje T. „Andrej Rubljov“), absolvoval celovečerním „Prvním učitelem“ (podle novely Čingize Ajtmatova). Z jeho dalších prací je třeba připomenout snímky „O kulhavé Asje“ (22 let byl cenzurou zakázaný), „Šlechtické hnízdo“, „Strýček Váňa“, „Romance o zamilovaných“ a čtyřdílnou „Sibiriádu“. V roce 1980 odjel do USA, kde točil v Hollywoodu, dnes má pravidelný pořad v ruské televizi, často režíruje na světových operních scénách, natáčí pro americkou a francouzskou televizi. Před několika dny pobýval v Praze jako host Febiofestu.

Vzpomenete si, kdy jste byl v Praze poprvé?

V Praze jsem byl mnohokrát, ale vzpomínky tonou v mlhách, protože jsem se tu obvykle opil. Poprvé jsem tady byl v roce 1965. Natočil jsem svůj první celovečerní film „První učitel“ a stavoval jsem se tady cestou na karlovarský festival. Tehdy jsem se poprvé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].