Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Případ nevinného neonacisty

Už patnáct měsíců sedí ve vazbě ruský neonacista Denis Gerasimov. Soud ho sice minulý týden podruhé pro nedostatek důkazů zprostil obvinění z propagace nacismu, ale ve vazbě zůstane dál, protože státní zástupkyně se odvolala. Přestože není pochyb o tom, že zpěvák kapely Kolovrat patří mezi nebezpečné militantní skinheady, v tomhle příběhu mají mnohem větší máslo na hlavě české úřady.

Policie zadržela Gerasimova loni v lednu na letišti, když se pár dní po vystoupení na skinheadském srazu v Chroustovicích vracel domů do Moskvy. V jeho tašce se našla trička a cédéčka s neonacistickou tématikou a policisté měli navíc echo, že na koncertu hajloval a zpíval rasistické texty. Brzy bylo jasné, že jeho aktivity na pódiu nikdo ze svědků nepotvrdí a trička zavřená v kufru ho do vězení za „propagaci“ také nedostanou, přesto si pomalé české soudy skinheada přehazují málem rok a půl. Správná otázka přitom nezní, co u nás dělal, ale jak se sem dostal. Gerasimovova partička Kolovrat, jež má na programu takové kousky jako Negři ven! nebo Náš symbol je svastika, u nás totiž hrála už předloni a protiextremistická policie ji dobře zná. Je tedy skandál, že Gerasimov znovu dostal vízum. Před kým jiným nás má vízová povinnost s Ruskem ochránit než před mafiány a extremisty ?

Čeští policisté jako by před neonacisty rozpačitě přešlapovali. Nemají sice odvahu vtrhnout na koncert, z nějž se ozývá hajlování, rádi ale skinheady prohánějí několik dní poté v bláhové naději, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].